Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Kunut dova za muslimane u Siriji

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Kunut dova za muslimane u Siriji   Fri May 18, 2012 12:11 pm

PROPISANOST KUNUT-DOVE NA DNEVNIM NAMAZIMA ZA POTLAČENE MUSLIMANE U SIRIJI (+VIDEO)

Autor: Šejh Sulejman b. Nasir El-Ulvan, hafizehullah

Preveo i prilagodio: brat Amir I. SmajićPropisano je učiti kunut dovu na dnevnim namazima prilikom velikih iskušenja koja zadese muslimane.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj učiti kunut-dovu na pet dnevnih namaza moleći Allaha za pomoć potlačenim muslimanima i proklinjući nevjernike.


Ebu Hurejre, radijallahu anhu, rekao je: "Tako mi Allaha, pokazat ću vam kako je klanjao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem" – pa je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, učio kunut-dovu na Podne, Jaciji i Sabah namazu, molio je Allaha da pomogne muslimanima i proklinjao je nevjernike. Hadis je zabilježio Muslim u "Sahihu" (676).

Bilježe Buhari i Muslim u dva "Sahiha" putem Ejjuba Es-Sihtijanija, on od Ibn Sirina, a on od Enesa, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio kunut-dovu na Sabahu nakon što bi se vratio sa ruku'a.


Bilježe Buhari i Muslim, također, putem Sulejmana Et-Tejmija, on od Ebu Midžleza, a on od Enesa, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio kunut-dovu mjesec dana protiv Ri'la i Zekvana.


Bilježi Ebu Davud u "Sunenu" putem Hilala b. Habbaba, on od Ikrime, a on od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je rekao: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzastopno je mjesec dana učio kunut-dovu na Podne, Ikindiji, Akšamu, Jaciji i Sabah namazu. Na zadnjem rekatu svakog namaza, nakon što kaže 'Semi'allahu li men hamideh', upućivao je dovu protiv pojedninih naselja plemena Benu Sulejm, R'ila i Zekvana, a oni koji su klanjali iza njega govorili bi 'Amin!'"


Imam Ibnul-Kajjim, rahimehullah, rekao je za ovaj hadis da je vjerodostojan.

Propisano je ustrajati u učenju kunut-dove u svim mesdžidima i džamijama sve dok se ne završi iskušenje i ne prekine patnja. Sunnet je učiti dovu na glas kako bi ostali klanjači mogli aminati za imamom.

Kunut-dova je najmanje što mogu pružiti muslimani svojoj potlačenoj braći u čitavom svijetu.


Općenito, muslimani su obavezni da poduzmu uzroke koji vode ka pobjedi kako bi zastrašili neprijatelje i kako bi se Allahova riječ i presuda uzdigla nad riječima i presudom čovječanstva, i ako bi muslimani bili uzvišeni i ponositi za razliku od nevjernika.


Allah, dželle še'nuh, rekao je:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

"O vjernici, ako Allaha pomognete, i On će vama pomoći i korake vaše učvrstiti." (Prijevod značenja, Muhammed, 7)


I rekao je:

إِنَّا لَنَنصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الْأَشْهَادُ

"Mi ćemo, doista, pomoći poslanike Naše i vjernike u životu na ovom svijetu, a i na Dan kad se dignu svjedoci." (Prijevod značenja, El-Mu'min, 51)


I rekao je:

وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ

"A Allah će sigurno pomoći one koji vjeru njegovu pomažu, - ta Allah je zaista moćan i silan, (Prijevod značenja, El-Hadždž, 40)


الَّذِينَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنكَرِ ۗ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ

one koji će, ako im damo vlast na Zemlji, molitvu obavljati i zekat davati i koji će naređivati da se čine dobra djela, a odvraćati od nevaljalih – A Alahu se na kraju sve vraća." (Prijevod značenja, El-Hadždž, 41)

Veoma je bitno da samo Allaha, Jedinog, obožavamo i da mu nikako širka ne činimo, da obavljamo namaz, dajemo zekat, da ispunjavamo prava prema Allahu, dželle še'nuh, i da se klonimo Njegovih zabrana.

Nakon toga je pomoć i pobjeda, bez imalo sumnje, ispunjeno obećanje, kao što Allah, Uzvišeni, kaže:

وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَىٰ لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا ۚ يَعْبُدُونَنِي لَا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئًا ۚ وَمَن كَفَرَ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

"Allah obećava da će one među vama koji budu vjerovali i dobra djela činili sigurni namjesnicima na Zemlji postaviti, kao što je postavio namjesnicima one prije njih, i da će im zacijelo vjeru njihovu učvrstiti, onu koju im On želi, i da će im sigurno strah bezbjednošću zamijeniti; oni će se samo Meni klanjati, i neće druge Meni ravnim smatrati. A oni koji i poslije toga budu nezahvalni – oni su pravi grešnici. (Prijevod značenja, En-Nur, 55)


وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

A vi molitvu obavljajte i zekat dajite i Poslaniku poslušni budite da bi vam se ukazala milost." (Prijevod značenja, En-Nur, 56)


Allah, dželle še'nuh, najbolje zna.

Izvor: iman.ba

Obrada: „EsSUNNE“


Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Kunut dova za muslimane u Siriji
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Islamske Vijesti-
Idi na: