Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Osmansko-Safavidski rat

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Osmansko-Safavidski rat   Fri May 18, 2012 8:17 am

Osmansko-Safavidski rat 1532-1555


Osmansko-Safavidski rat 1532-1555 se vodio izmedju Otomanskog carstva i Sultana Sulejmana Velicanstvenog i Persijskog cara Safavida Tahmaspa I.
Rat je izazvan zbog teritorijalnih sporova izmedju dva carstva, posebno kada je Beg grada Bitlisa odlucio da se stavi pod Persijskom zastitom. Takodjer, Tahmasp je imao guvernera Bagdada Sulejmanovog simpatizera koji je ubijen.
Na diplomatskom frontu, Persija je bila angazirana u razgovorima sa Habsburgovcima za formiranje Habsbursko-Persijske alijanse koja bi napala Otomansku Imperiju na dva fronta.

Osmanlije, prvo pod velikim vezirom Ibrahim Pasom, a kasnije sa Sulejmanom, su uspjesno udarili na Safavide u Iraku, povratile Bitlis, i nastavili ka Tabrizu, a zatim ka Bagdadu 1534 godine. Tahmasp je ostao nedostizan kad je zadrzao povalcenje ispred Turskih trupa, usvojivsi strategiju sprzene zemlje. Sulejman je zauzeo Tabriz i osvojio je Armeniju tako da je obezbijedio trajno prisustvo u Vanu i pri tom zauzeo neka utvrdjenja u Gruziji.
1553 je Sulejman zapoceo trecu i posljednju kampanju protiv Saha u kojoj je izgubio prvo a zatim ponovo zauzeo Erzurum. Osmanske teritorijalne dobitke je obezbijedio mirnovni sporazum u Amasiji. U 1555 godini Sulejman je vratio Tabriz a zadrzao Bagdad i nisku Mesopotamiju kao i dio obale u Persijskom zaljevu.
Zbog njegovog velikog zalaganja u Persiji, Sulejman je bio samo u stanju da posalje ogranicenu pomorsku podrsku Francuskoj, u Francusko-Osmanlijskoj invaziji na Korzici.
(1553).
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Osmansko-Safavidski rat   Fri May 18, 2012 8:53 am

Osmansko-Safavidski rat je prekinuo opsadu Beca i sigurnu pobjedu muslimana. Opsada Beca je pocela 1529 godine a 1533 godine je poceo Osmansko-Safavidski rat. To je dosta ranilo Osmansku carevinu koja nije mogla dostici snagu da udje duboko u Zapadnu Europu. Da nije bilo tog rata ko zna gdje bi stigla Osmanska carevina. Bec je vec bio na ivici pada i on je bio opkoljen sa svih strana i ono sto je najgore sto se desio rat izmedju Sunnijskog Osmansko carstva i Siijskog Safavidskog carstva. To je produbilo lose odnose izmedju Sunnija i Siija a Safavidima je bila vjecita zelja da zagospodare Irakom i Siijskim svjetilistima Nadzafom i Kerbelom. To je dokaz da se manipuliralo i da je Europa pocela jos tada manipulirati muslimanima time sto ih je nagnala na medjusobni sukob. Ispostavlja se da su glavnu manipulaciju vodili Habsburska monarhija i Francuska koja ce na kraju Osmanskog carstva biti najveci njen neprijatelj. Umjesto da se muslimani sloze i da svi slozno navale ka Europi i ka osvajanju cijelog Europskog konitnenta a Osmanska carevina je bila sposobna za to, desio se ovajs strasni rat koji je prekino dalje napredovanje Osmanske carevine i produbio lose odnose Sunnija i Siija.

Sukob izmedju Sunnija i Siija nije jucerasnji i bilo je ukupno 12 Osmansko-Persijskih ratova od 1514 godine do 1823 godine. Svo vrijeme Sunnije i Siije su bile u ratnom stanju i Siijama je bilo jedno vrijeme zabranjeno obavljati Hadz. Zato. Kad danas gledamo ove sukobe moramo se vratiti prvo u historiju kako bi smo razumijeli prirodu sukoba. Istina je da su Sunnije i Siije odvojene ali uvijek su postojali ljudi koji su mastali o nekakvom jedinstvu muslimana bez obzira na pravac.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Osmansko-Safavidski rat
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Historija-
Idi na: