Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Kredit za najvece prosirenje Harama

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Kredit za najvece prosirenje Harama   Fri May 18, 2012 6:37 am

Kredit za najvece prosirenje HaramaNajveca ekspanzija Velikog Harema u Mekki je sprovedena u vrijeme vladavine cuvara dvaju Harema, Kralja Abdullaha.
U 2011, Haram kapacitet je podignut da primi 1,6 milona vjernika, jedan i pol puta vise od svih prosirenja u historiji Harema. Ova najnovija ekspanzija kosta 80 milijardi Saudijskih Rijala i predstavlja dio mnogih razvojnih Mekkanskih projekata, ukljucujuci i rad u centralnoj zoni Harema i okolnih podrucja.
Govoreci na sedmoj godisnjici pristupanja Kralja Abdullaha na prijesto, Dr. Muhammed bin Naser, potpredsjednik Predsjednistva dva sveta Hrama, rekao je da je projekat razvoja povrsine Harema u toku.
"Svake godine smo svjedoci vise u razvoju usluga, za posjetioce Velikog Harema. Ove godine se sprovodi Kralj Abdullahov Projekat Prosirenja. To ukljucuje najnovije i najsavremenije elektricne i mehanicke sisteme. Ekspanzija je povezana jos na prvoj Saudijskoj ekspanziji na masaa (prostor izmedju Safe i Merve) preko nekoliko mostova. Novi sistem liftova i pokretnih stepenica se instalira", rekao je on.
On je rekao da ce biti integrisana servisna stanica koja se gradi na povrsini od 75.000 kvadratnih metara gdje ce ukljuciti moderne, ekoloske sisteme za klimatizaciju, rezervoare za vodu, deponiju otpada i druge sisteme.
Projekat za prosirenje tavaf oblasti je jedan od glavnih projekata tako da ce primiti 130.00 Tavaf izvodjace na sat u svim spratovima umjesto sadasnjih kapaciteta 52.000.
Projekat ce obuhvatiti tako da ce se jedan sprat dodijeliti onima sa posebnim potrijebama i da ce biti povezan sa liftovima i pokretnim stepenicama. Sprat za specijalne potrijebe ce biti povezan sa masaa, dodao je on.
Generalni sektretar odbora za razvoj Medine, Muhammed al Ali je rekao da ce nova ekspanzija Poslanikove Dzamije biti izvrsena kao dio sveobuhvatnog razvoja plana grada tako da ce se povecati njen kapacitet na 320.00 vjernika, rekao je on prosle godine na istrazivackom forumu Medine.
Plan obuhvata rehabilitaciju Vadi Alakik (Alakik dolina) , najvece doline u Medini, dodao je on.
On je rekao da podrucje Kuba Dzamije je takodjer ukljuceno posto ce to biti razvijeno na povrsini od 1,5 miliona kvadratnih metara, kao i meekat tacka u gradu (gdje Hadzije oblace ihram prije obavljanja Hadza i Umre), ciji se ugovorni razvoji dodjeljuju izvodjacima.
Sef Guvernerata Dzede u opcinskom savjetu dr. Ajmana Saleh Fadila je rekao da je veliki razvojni skok u svim oblastima tokom vladavine Kralja Abdullaha.
" Ljudi Dzede i posjetioci ce imati koristi od brzog razvoja usluga, zdravstvenih i obrazovnih ustanova koje su sprovedene u opcinskim planovima i programima monitorisani od Guvernera Mekke Princa Khaled al Fejsala i guvernera Dzede Princa Mushaala bin Majeda, rekao je on.

" Kraljevi razvojni napori su dostigli u svim zemljama sirom svijeta. Sluzio je Kraljevini i sve muslimane svijeta, a njegovi napori za sirenje umjerenosti i tolerancije su cijenjeni i pohvaljeni od svih", rekao je on.
"Ideja opcinskih savjeta u zemlji je pocela na dan njegovog stupanja na prijesto 2005 godine."

Arab News
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Kredit za najvece prosirenje Harama   Fri May 18, 2012 10:12 am

Kralj Abdullah ce uci u historiju kao najbolji Kralj Saudije svih vremena. Od njegovog pristupanja prijestolju Saudijska Arabija se razvila i dala sve snage na jacanju ekonmskog standarda i edukacije.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Kredit za najvece prosirenje Harama
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Islamske Vijesti-
Idi na: