Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Raste broj Saudijskih diplomaca

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Raste broj Saudijskih diplomaca   Wed May 16, 2012 3:19 pm

Raste broj Saudijskih diplomaca kao dokaz podrske Kraljevskog dvoraCinjenica da broj Saudijskih diplomaca sa Univerziteta u 46 zemalja je dostigla 130 000, prikazuje cuvara dvije svete Dzamije Kralja Abdullaha za podrsku i brigu o edukaciji u Saudijskoj Arabiji, u skladu sa lokalnom edukacijom studanata.
Pored stranih stipendija, Kralj je dao podjednaku paznju Saudijcima na edukaciji u zemlji. Prosle nedjelje je odobrio ogroman budzet od 81 milijardi Saudijskih Rijala za razvoj visokog obrazovanja u zemlji, koji se izdvaja za povecanje istrazivanja i edukacije iznosi najmanje 898, 251 muskih i zenskih studenata.
Povodom sedme godisnjice pristupanja na prijesto Kralj Abdullaha, dr. Abdulrahman al Davoud, Imam Muhammed bin Saud Univerziteta podsekretar za stidije i razvoj, rkeao je da je Krakljeva podrska dokaz njegove brige za ovaj vitalni sektor.
"Primjetan napredak u oblasti visokog obrazovanja odrzava brogu vlade Saudijske Arabije za mladice koji su potrijebni da budu na liniji sa nasim aspiracijama".
On je rekao da se nada da ce to stvoriti raznolikost kod diplomiran kadrova i da ce ispunjavati zahtjeve trzista rada a zatim nastaviti sa nacionanim razvojem i postizanjem programa zemlje. Ministar za visoko obrazovanje dr Khaled al Ankari navodi u knjizi o visokom obrazovanju u Saudijskoj Arabiji da je drzava izdvojila vise od milijardu Saudijskih Rijala za petogodisnji plan stipendije kako bi poslali Saudijske studente u istaknute Univerzitete u nekoliko zemalja. Ministarstvo Univerziteta ce raditi na poboljsanju kvaliteta obrazovanja unutar Univerziteta kroz niz projekata, rekao je on.
Glavni prijekti za poboljsanje kvaliteta obrazovanja ukljucuju inicijativu za clanove fakulteta, jedankoji podrzava osnovanje i razvoj centara za naucna istrazivanja na Univerzitetima i jedan koji podrzava naucne organizacije, dodao je on.
Muhammed al Masoudi, kulturni supervizor u Saudijskoj ambasadi u Maleziji, smatra da Kralj Abdullahov program stipendiranja postize dva cilja, ukljucujuci razvoj Saudijskih ljudskih resursa i podsticanje Saudiske kulturne slike koja ce oslikavati Saudijce.
"Vise od 250 Saudijskih studentskih klubova na Univerzitetima sirom svijeta proslavljaju Dan Drzavnosti gdje prikazuju Saudijske narodne nosnje i tradicije iz razlicitih regiona", rekao je on.
Rawan Radwan, koji je diplomirao magistraturu u Madjarskoj prije vise od mjesec dana, rekao je da smatra sebe veoma srecnim da ude primljen u program stipendiranja.
"Medjutim, stvari izavn Kraljevine nisu tako laki nego sto su to u zemlji. Sa velikim iskustvom Saudijski studenti u inostranstvu steknu volju na razne nacine kako bi doprinjeli razvoju zemlje kad se vrate".
"Mi smo naucili da oni realizuju svoje snove i da zavise od nas samih ami cem o korsiti njihovo sluzenje nase zemlje."
Abdulaziz Al Ghamdi je elektronski inzenjer student Multimedijalnog Univerziteta Malezije je rekao da ce stipendijski program doprinjeti razvoju u Britaniji na nekoliko nacina, ukljucujuci rast Saudijske privrede.
Al Ghamdi koji govori Malajski, je rekao da ucenje lokalnih jezika daje studentima mogucnost da razumu, cijene stranu kulturu i zive multikluturnom i vjerskom okruzenju, tako da to moze usloviti povecanju mogucnosti zaposljavanja.

arabnews
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Raste broj Saudijskih diplomaca
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Edukacija & Studije-
Idi na: