Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Akida Siija Rafidija

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AutorPoruka
muslimanBroj komentara : 44
Join date : 2012-05-25

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sat May 26, 2012 12:34 am

Takodjer:
Kao sto je on (Abu Abdilllah - Ja'far al-Sadiq) govorio svojim drugovima u vezi Abdullaha ibn Sabe i njegovih tvrdnji o Bozanstvu zapovjednika vjernih Alije ibn Taliba (as). On je rekao: Kada je on to tvrdio pred Alijem, on ga upita da se pokaje, pa kada ovaj to odbi, onda ga on spalio". (Rijal, od al-Kushish)

Kod sunnija, nekoliko predaja od Ibn Hajara al-Asqalania koje nam daju informacije vrlo slicne onom sto je i al-Kushshi (Kash) pisao.

Ibn Hajar spominje:
Abdullah ibn Saba je bio jedan od extremista (al-Ghulat) dualist/seduceen/manichaeist (Zindiq), i zaveden, a sto je prouzrokovalo da ga je Ali spalio". (Lisan al-Mizan, od Ibn Hajar al-Asqalani, dio 3, str 289)

Ibn Hajar onda nastavlja
"Ibn Asakir je pomenuo u njegovoj Historiji da je Abdullah ibn Saba vodio porijeklo iz Jemena, i da je bio jevrej koji je presao na islam, kao i da je putovao muslimanskim gradovima, govoreci im da odbijaju poslusnost vladarima, da bi izazvao probleme medju njima, zarim je dosao i u Damask zbog toga. Nakon toga ibn Asakir pominje jednu DUGU PRICU iz knjige al-Futooh od Sayfa ibn Omera, koja nema ispravan lanac prenosioca (isnad)". (Lisan al-Mizan, od Ibn Hajar al-Asqalani, dio 3, str 289)
Tada Ibn Hajar iznosi jednu predaju od onih gdje nedostaju dvije osobe u lancu prenosioca. U fusnoti on kaze da je to izostavljeno.

Ovo je ta predaja:
Ali se pope na mimber i rece: "Kakav grijeh je kod njega? Narod rece: On nijece (ili laze) na Allaha i njegovog poslanika" (Lisan al-Mizan, od Ibn Hajar al-Asqalani, dio 3, str 289)
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
muslimanBroj komentara : 44
Join date : 2012-05-25

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sat May 26, 2012 12:34 am

U drugoj predaji Ibn Hajar prenosi:
"Ali je rekao Abdullahu ibn Sabi: "Receno mi je da ima trideset lazova/prevaranata (koji tvrde poslanstvo) i ti si jedan od njih" (Lisan al-Mizan, od Ibn Hajar al-Asqalani, dio 3, str 290)
On je takodje napisao:
"Ibn Saba i njegovi sljedbenici su vjerovali u Bozanstvo Alije ibn abi Taliba, i Ali ih je zasigurno spalio za vrijeme njegove vladavine (Lisan al-Mizan, od Ibn Hajar al-Asqalani, dio 3, str 290)

Ove sunni predaje se od nikog nesmatraju kao autenticne. Takvih predaja kako kod shia tako i kod sunnia (prenesenih od nekog drugog osim Sayfa) nema vise od cetrnaest. Ukoliko se oduzmu one koje se ponavljaju, njihov broj je jos manji.

Tih nekoliko sunni i shia predaja nam prenose da je:
1. Abdullah ibn Saba se pojavio za vrijeme vladavine (halifata) imama Alije (as), a ne za vrijeme vladavine Osmana, kako to Sayf tvrdi.
2. Abdullah ibn Saba nije tvrdio da je Ali nasljednik poslanika (s) kao sto je to kod Sayfa, vec da je Ali (as) bio Bog.
3. Imam Ali (as) ga je spaio uz ostale extremiste (al-Ghulat). To je ono sto kod Sayfa nema.
4. Uopste nema nista sto bi pomenulo njegovo postojanje ili njegov rad-ulogu za vrijeme Osmanove vladavine. Uopste se ne pominje njegova agitacija protiv Osmana, a sto je rezultiralo atentatom na Osmana, a sto Sayf pripisuje Abdullahu ibn Sabi.
5. Ne pominje se uloga Abdullaha ibn Sabe u bitci oko Kamile, a kao sto to mu to Sayf pripisuje.
6. Ove predaje ne naznacuju da je bilo ko od poslanikovih (s) ashaba slijedio Abdullaha ibn Sabu, a sto je ono sto Sayf zeli zlobno pripisati jednim od najvjernijih i najranijih osoba u islamu poput Abu Darra (ra) i Ammara Yasira (ra), tj da su oni za vrijeme vladavine Osmana bili studenti Abdullaha ibn Sabe
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
muslimanBroj komentara : 44
Join date : 2012-05-25

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sat May 26, 2012 12:35 am

al-Saba'iya i Ibn Sabina multi-licnost

Jos od pred-islamskog vakta, naziv "Saba'iya" se upotrebljavao da naznaci odnos prema Sabi sinu Yashjuba, sina Qahtana; pa otud i sinonim "Qahtaniye", a koji su takodje bili poznati i kao "Yemaniye", a sto ukazuje da je njihovo porijeklo iz Yemena.

Ta grupa ljudi (tj Saba'iye/Qahtaniye/Yemaniye) su bili spram grupe "Adnaniya", "Nezariya" i "Mudhariya", a sto su nazivi koji nam ukazuje na Mudhara sina Nezara, sina Adnana, a koji je bio sin Ismaila (as), sina Ibrahima (as). U ta vremena su postojali neke vrste saveza, gdje je svako pleme bilo pod zastitom tih plemena, i kroz vijekove su oni oznacavati preko imena tih plemena.

Uopsteno govoreci, Arapi su svoje korjene utvrdjivali kroz ta dva vecinska plemena. Kada su dva plemena u Medini formirali ono sto ce biti prva islamska zajednica pod poslanikovim (s) vodjstvom (0 godine hidzre) to se odnosilo na Qahtane koji su prozvani al-Ensar (ensarije-pomagaci) koji su u to vrijeme zivjeli u Medini, i na Adnaniye i njihove saveznike koji su se doselili u Medini i bili prozvani al-Muhajirin (doseljenici).

Osoba pod imenom Abdullah bin Wahab al-Saba'i - prvi vodja al-Khawarija (grupe koja se suprostavila imamu Aliji a.s. za vrijeme njegove vladavine) je bio iz prvog plemena Saba'iya ili Qahtan (vidi iznad).

Sa ojacavanjem sukoba izmedju ta dva plemena Adnana i Qahtana u Medini i Kufi, Adnaniiye su sve vise pri izvjestavanju (pisanju) za Qahtaniye upotrebljavali naziv Saba'iye.

Takav naziv je iskljucivo bio plemenskog i etnickog karaktera, sve do pojave Sayfa ibn Omera i njegovih dijela, a pocetkom drugog vijeka po hidzri, u Kufi, za vrijeme vladavine Omajada.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
muslimanBroj komentara : 44
Join date : 2012-05-25

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sat May 26, 2012 12:35 am

Iskoristavaljuci te iskljucivo plemeske sukobe, Sayf stvara religioznu grupu, sa Abdullah ibn Sabom kao njenim vodjom, pa smisao koji se odnosio na pleme Qahtan mijenja na taj nacin u losi pojam-naziv koji se odnosi na sektu Abdullaha ibn Sabe. Da bi dosao do navedeog imena osnivaca sekte (Abdullah ibn Saba), Sayf ibn Omer vec poznato ime Abdullah (bin Wahab) al-Saba'i, a kojeg smo vec pomenuli ranije, preinacuje u Abdullah ibn Saba, a kao sto se moze vidjeti u predajama od al-As'aria, al-Sama'ania i al-Maqrizia, ili bi najpre sastavio price-predaje, pa bi im onda davao imena po svojem nahodjenju.

U svakom slucaju, ne postoji jak dokaz o postojanju Abdullaha ibn Sabe za vladavine Osmana ili Alija, osim sto postoji dokaz za Abdullaha bin Wahaba al-Sabai'a koji je bio vodja Khawarija, a o cemu smo govorili ranije.

Takodje se ime "Saba'i" moze naci medju osobama plemana Qahtan, a sto je slucaj posebno u Iraqu, mjestu nastanka ovih prica, nakon toga. Davanje tog imena se nastavlja kroz drugi i treci vijek po hidzri, na prostorima Yemena, Egipta, i Spanije, odakle su i brojni prenosioci sunni hadisa (ukljucujuci neke od prenosioca iz sest poznatih sunni zbirki) bili nazivani "Saba'i" zbog njihovog odnosa prema Saba Ibn Yashjubu, a ne zbog jevreja Abdullaha Ibn Sabe koji je po Sayfovim tvrdnjama stvarao smutnju.

Nakon sto su se iz knjiga Tabarija kao i drugih pisaca ove price prosirile po zemlji, pominjanje Saba se javlja skoro svugdje. Otada je taj naziv u tim i takvim knjigama oznacavao sljedbenika Abdullah Ibn Sabe cak i ako sem u tim knjigama nije postojao nikakav druga dokaz za to. Tokom godina su se price-bajke o njemu toliko uvecavala, da ga se pocelo predstavljati kroz vise razlicitih osoba i vjerovanja. Istovremeno dok je Abdullah Ibn Saba jos bio poznat kao Ibn al-Sawda' po svojem izumitelju (Sayfu), mi oko 5 vijeka nalazimo jos dvije razlicite osobe, sa nekim varijacima u izvjestajima (vidjeti "al-Faruq" od Abdul-Qahir Ibn Tahir al-Baghdadi) . Te varijacije po izvjestajima 5 vijeka mozemo razgraniciti kroz tri osobe:

1. Abdullah bin Wahab al-Saba'i, vodja Khawarija, protivnika imama Alija (a.s)
2. Abdullah Ibn Saba, osnivac Sabaiya grupe koji su vjerovali u Bozanstvo imama alija (a.s). On i njegovi sljedbenici su bili zapaljeni ubrzo nakon toga.
3. Abdullah Ibn Saba, jos poznat i kao Ibn al-Sawda' po onima koji su izvjestavali od Sayfa. On je bio tvorac Saba'iya grupe, koja je vjerovala u Alijino pravo na nasljedstvo, koji su protestvovali protiv Osmana i koji su zapoceli rat Jamal (rat oko Deve)
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
muslimanBroj komentara : 44
Join date : 2012-05-25

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sat May 26, 2012 12:36 am

Prvi je postojavao u stvarnosti, i pojedine od predaja o Abdullah Ibn Sabi se odnose upravo na ovu osbu koja je bila vodja Khawarija.
Za drugu osobu postoji mali broj predaja a sto smo pomenuli ranije, i njjihova vjerodostojnost nije potvrdjena od nijedne skole ili mezheba.
Treca osoba je medjutim samo Sayfova masta, koju je on mozda izmislio i stvorio na osnovu prica koje je cuo u vezi prve i druge osobe, objedinjujuci to onda u svoju sopstvenu pricu o tome.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
muslimanBroj komentara : 44
Join date : 2012-05-25

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sat May 26, 2012 12:36 am

Ibn Saba i Shie

Trebamo razlikovati izmedju sunni uleme koji prenose price o Abdullah Ibn Sabi (sve one predaje iz Sayfove masovne produkcije) poput Tabarija ili pak Ibn Hajara, sa "nazovi-sunnijama" koji ne samo da ih prenose, vec i tvrde da su shi'e sljedbenici ove izmisljene osobe. Vec je dokazano da ovi "nazovi-alimi" (iz ove druge grupe koji Abdullah Ibn Sabi pripisuju osnivanje shizma) nikad i nisu bili sunnije. Oni su u stvari sljedbenici Umajadskog-Abu Sufijanovog i Merwanovog sunneta. To je jos jasnije kada se uzmu u obzir njihovi stavovi pri razgovoru o istorijskoj ulozi te dvije porodice.

Kada ti "nazovi-alimi" govore o shi'ama, oni ponekad koriste naziv "Sabaiye" a da bi tako nipodištavali shijsku privrzenost prema ehlulbejtu i prema islamu, kao i da bi nipodištavali vrijednost onih muslimana koji su zbog nedavanja zekaeta po nalogu Ebu Bekra zbog toga bili ubijeni, mada su oni samo slijedili poslanikovo (s) upustvo o raspodijeli zekeat sirotinji iz svojeg plemena. Ponekad govoreci o tim muslimana, ovi ih "interesdzije-alimi" miješaju sa sljedbenicima Museyleme koji se proglasio poslanikom, pa ubijanje i stepen šehida tih muslimana poistovjecuju sa ubijanjem Museyleminih sljedbenika, a da bi tako opravdali prolivanje njihove krvi, pljackanje njihove imovine i otimanje njihovih zena.

Ovakvo miješanje laži i istine nije ništa novo, a pogotovu kada u današnjem svijetu tehnologije vidimo one koji islam vide kao prepreka za njihovo nelegitimni interese, optuzujuci muslimane za terorizma, a da bi na taj nacin opravdali prolijevanja njihove krvi i utimanje njihove imovine. Da bi pripremiti svoje planove, oni koriste lose osobe koje su po imenu muslimani, i koji iz svoje srdžbe cine nasilje. Oni zbog toga pozivaju sve prave muslimani teroristima, a jer su ti toboznji sunni muslimana srusili World Trade Center. Prema tome, one slijede stope Sayf Ibn Omera, koji je ovakvu ideju naucio od sejtana. Sem toga, kada nemogu naci neki nepromisljeni akt muslimana pa da u medijima o tome ponavljaju svo vrijeme, oni onda plate kako bi ga bar vjestacki simulirali, i onda taj akt pripisu muslimanima, a na dosta slican naèin na koji je i Sayf Ibn Omer oblikovan karakter Abdullah Ibn Saba. Oni to cine da bi imali izgovor za svoje zlonamjerne optuzbe i napade na cijeli muslimanski svijet, potpuno isti kao što Sayf i njegovi uèenici cine sa poslanikovim (s) ehlul-bejtom.

Po shia kao i po sunni alimima, Sayf Ibn Umar je bio jedan od onih koji su manipulirali istinom izmisljajuci neke lazne predaje utemeljene na nekim djelomiènim istinama. Vjerovati u postojanje Ibn Saba ne znaèi vjerovati u Sayfove prièe u kojima on pokušava da ga ih dovede u vezu sa shiama. Èinjenica je da su istorije o ljudima poput Abdullah Ibn Sabe besmislene bez prièa u prilog njihova imena. Lažne prièe oko takvih osoba treba razlikovati od njihova stvarnog postojanja. Takva osoba možda je i postojala, dok te prièe u vezi nje mozda i nisu.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
muslimanBroj komentara : 44
Join date : 2012-05-25

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sat May 26, 2012 12:37 am

Sayfovo dijelo: Pregled

Ovo sto slijedi u ovom textu je usporedba izmeðu Sayfovih i drugih prièa. Prvo sam dati opsti pregled Sayf Ibn Omerog dijela:

Sayf je bio plaæen za pisanje prièe koje ce posluziti kao pomoc u vezi proturjeènosti i sporova koji su se dogodili u ranoj povijesti Islama. Ti sporovi su iz 11 godine po hidzri (godina poslanikovog preseljenja na ahiret) pa do 40 godine po hidzri. Sayf se bio skoncentrisao samo na tog razdoblja (11-40 AH) dok je ostalo zanemario.

Prvi spor o kojem je govorio je spor u svezi s otpremanja Usamine vojske i poslanikove smrti. Poslanik (s), je oko èetiri dana prije svoje smrti, naredio svim ensarijama i svim muhadzirima sem Alije, da napuste Medinu, i da idu za Siriju kako bi se borili sa Rimljanima. Medjutim ashabi to odbijaju i negoduju zbog vodjstva Usamaha (Vidi Sahih al-Bukhari, arapski-engleski verzija, tradicija brojevi 5,552, 5,744 i 5,745), kasne sa polaskom u borbu, da bi se na kraju vratili u Medinu, kako bi se pripremili za raspravu o nasljedjivanju vlasti odmah nakon sto bi Allahov poslanik preselio na ahiret. Sayf pokušao falsifikovati istoriju da bi ukazao da nije bilo nikakvog kašnjenja. Sayf kaze da je nakon poslanikove smrti, Abu Bakr šaljuci vojsku Usame, rekao: "Polazite! Bog vas uništitio ubijanjem i mukama!"
Sunni reference: Historija od al-Tabari kao i Histroija od Ibn Asakira, prenijeto od Sayfa, dogaðaji, 11 hodina po hidzri

Ovakve gluposti pripisane Ebu Bekru drugi prenosioci nikad medjutim ne spominju. Licemjerni Sayf zeli ismijati islama kao religije, i istovremeno se dodvoriti halif iz njegova vremena.

Sljedeæi dogadjaj o kojem on govorio je u vezi Saqife. Sayf kaze:
"Ali bijase u svojoj kuæi, kada je saznao da je Abu Bakr zapoceo sa primanjem prisjege na vjernost. I on odmah iziðe noseci samo svoju nocnu košulju, jer nije zelio da zakasni. Tada je dao prisjegu na vjernost i onda sjede sa Ebu Bekrom, a zatim posla za svoju odjeæu. Kad mu je (odjeæa) donijeta, on je obuce i osta u (Ebu Bekrovom) drustvu."
Sunni reference: Historija od al-Tabaria, engleski verzija, dio 9, str 195-196 prenijeto od Sayf Ibn Omera.

Ova predaja je smiješna i u potpunoj suprotnosti sa Sahih al-Bukharijom, gdje se kaze da Imam Ali nije dao prisjegu Ebu Bekru za prvih šest mjeseci njegova vladanja (Sahih al-Bukhari, arapsko-engleski verzija, Tradicija 5,546).

Sayf je prenio sedam prièa o Saqifi, i u njima kao poslanikove ashabe koristi tri nestvarne osobe, a koje su imale uloge u njegovom scenariju za Saqifu, i èija imena se ne spominju nigdje osim u dijelima onih koji su prenosili od Sayfa. On ih naziva: Qa'qa, Mubashshir i Sakhr.

Njegova glavna legenda su zlonamjerne prièe pripisane Abdullah Ibn Sabi, kojim je pokušao naæi rješenje na sljedeæe zagonetke:
- Nastanak shia
- Problem sa progonstvom Abu Dhara
- Ubojstvo Osmana
- Rat Jamal (rat oko Deve)

Sayf je zlonamjerni pokušao da poveže lazne prièe u vezi Abdullaha Ibn Sabe sa shiama Imama Alije (a.s), a cime pokazuje da on ustvari nije znao puno o shiama, inaèe im nebi toliko ocigledno pripisao pojedina vjerovanja koja se uopste ne praktikuju kod sljedbenika poslanikovog ehlul-bejta.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sat May 26, 2012 1:12 am

Zidov Abdullah ibn Sebe vam je izmislio vjerovanje i poceo je cak velicati Hazreti Alija r.a. kao boga. Vi ste u to povjerovali i poveli ste se time.


Muamer: komentar modifikovan dana: Sat May 26, 2012 3:15 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
muslimanBroj komentara : 44
Join date : 2012-05-25

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sat May 26, 2012 2:47 am

[size=24]
Muamer (citat):
Zidov Abdullah ibn Sebe vam je izmislio vjerovanje i poceo je cal velicati Hazreti Alija r.a. kao boga. Vi ste u to povjerovalu i poveli ste se time.


Korisnik "musliman" je dobio ban u trajanju od sedam dana zbog vrijedjanja i izgovaranju psovki.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 2:22 am

.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:04 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 2:49 am

Mislim da me nisi razumio jer ja jesam Selefijski musliman ali nisam tekfirovac. Ja sam lojalan Islamskoj vlasti i ne kudim Islamsku vlast Saudijske Arabije kao i Kralja. Morate prestati da nas zamjenjujete sa tekfirovcima sa kojima se mi ne slazemo.
Naravno da sam ja za muslimansko jedinstvo i svaki musliman je za to jedinstvo ali ne mozemo imati jedinstvo ako budemo vrijedjali jedni drugima svetinje. Vi morate prestati da vrijedjate nase Ashabe r.a. i Majke Vjernika r.a. i morate uvazavati nasa uvjerenja. Kad se to desi onda cemo moci imati bratstvo i zajednistvo. Sa druge strane mi vas necemo kuditi niti cemo vam omalozavati vase vjerovanje jer nasa reakcija je podstaknuta od vas, jer vi ste tekfirili nas stalno. Tome se mora doci kraj jer istina je da ce nas teze slomiti neprijatelj ako smo zajedno. Kao sto mozes vidjeti i mi Sunnije imamo problema sa nasim ludjacima koji ubijaju muslimane i nevine ljude, a svaki Saudijski Selefija osudjuje ono sto se cini sa Hazara narodom u Pakistanu i sa onim sto se cini u Iraku od strane Al Kaide. Molim vas nemojte nas zamjenjivati sa njima jer nijedan od njih nece naci plodno tle na ovom forumu. Barem kad objasnjavate razliku izmedju Siija i Sunnija objasnite to na lijep nacin kako ne bi ste povrijedili tudja osjecanja. Na primjer, "mi Siije vjerujemo da su nasi Imami bezgrijesni i da su oni govor Boga a nasa braca Sunnije postuju Muhammedove s.a.v.s. potomke ali ne kao mi". "I oni i mi smo na Pravom Putu jer i Sunnije zadobijaju Bozje zadovoljstvo, ali na drugi nacin." I prodjete dalje. Znaci nemate se sto zadrzavati na tome i da vi podsticete mrznju. Mislim da to vazi i za nas Sunnije.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 4:12 am

.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:04 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 4:36 am

Nisam protekfirio Sufije ni vas jer da bi ih protekfirio moram ih nazvati kafirima. Ja sam samo rekao da je Sufizam devijantna sekta. Inace ne sporim im da su muslimani ako se oni tako osjecaju.
Inace Sufizam nije dio Ehli Sunneta i Sufizam nema nista sa Ehli Sunnetom.
Jedino za koga mogu reci sigurno da su kafiri su Ahmedije i Nusajrije.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 4:59 am


.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:05 am; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 4:59 am

Ja zastupam stav da su Siije Rafidije zabludjela sketa koja pripada Islamu i muslimanima. Mada ima puno Sunnijskih ucenjaka koji su Siije proglasili kafirima. Siija postaje kafir kad potvori Aisu r.a. kad opsuje i prokune Ashabe r.a. ili kad kaze da Kur'an nije kompletan. Znaci ti Sunnijski ucenjaci su znali za to da Siije praktikuju te stvari pa su ih nazvali kafirima a sada kad znamo da je Ajatullah Hamnei donio historijsku fetvu onda mozemo reci da, ko se prodrzava ove fetve da je musliman.


Muamer: komentar modifikovan dana: Sun May 27, 2012 5:01 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 5:00 am

Sekalejn (citat):
Muamer (citat):

Jedino za koga mogu reci sigurno da su kafiri su Ahmedije i Nusajrije.

Muamere pa šta bi tek oni rekli za nas?
A Uzvišeni Allah lijepo nas opominje:

"Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili. – Kao i ovima, tako smo svakom narodu lijepim postupke njihove predstavljali. Oni će se, na kraju, Gospodaru svome vratiti, pa će ih On o onom što su radili obavijestiti." (Al-An'am, 108)

Oni se ne grde. Oni su sami sebe nagrdili. Kafir znaci nevjernik a znamo da su mnogobosci nevjernici. Nusajrije su gori od mnogobozaca.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 5:10 am

.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:05 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 5:16 am

Ko potvara Poslanika s.a.v.s. Ashabe r.a. i Majke Vjernika r.a. ?

Nemoj pricati gluposti. Nemoj skretati sa teme nego izjasni se da li potvaras Aisu r.a. i da li kunes Ashabe r.a. Da li smatras da je Kur'an nekompletan? Ako imas sve te osbine onda si kafir.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 5:35 am

.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:05 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 5:53 am

.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:06 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 6:06 am

.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:07 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 6:21 am

I ostale Poslanikove s.a.v.s. zene su Majke Vjernika r.a. ali Aisa r.a. je bila najomiljenija Poslanikova s.a.v.s. zena. Zato mi ne damo da se ona potvara i da se vrijedja. Da slucajno vrijedjate Hatidzu r.a. sigurno bi smo je branili.

Inace ne postoje Vehabije i to su samo vase izmisljotine a postoje samo muslimani pripadnici Ehli Sunneta. Vehabizam nije sekta i ne znaci nista nego samo ime za striktne sljedbenike Sunneta i izvora Islama.
Sto bi smo mi Sunnije vrijedjali Aisu r.a. kad je ona nasa Majka Vjernika r.a. Zasto lazes da Vehabije ruze Aisu r.a. Zasto se krijete samo iza vasih podlih napada. Zasto se ne smirite vise sa vasim kompleksima i prestanete da vrijedjate prve muslimane?
Za vas je i Shaykh Yasser Al-Habib Sunnija. Vi tako hladno lazete da mislite da mozete to ciniti na tako otvoren nacin.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 6:46 am

.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:07 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 6:53 am


.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:08 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   Sun May 27, 2012 6:56 am

.


Sekalejn: komentar modifikovan dana: Tue Jul 10, 2012 7:08 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Akida Siija Rafidija   

Na vrh Go down
 
Akida Siija Rafidija
Na vrh 
Stranica 2/4Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Islamske sekte-
Idi na: