Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Fetva lidera Islamske revolucije, faktor jedinstva muslimana

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Fetva lidera Islamske revolucije, faktor jedinstva muslimana   Mon May 14, 2012 10:45 am

Fetva lidera Islamske revolucije najvažniji vjerski događaj u 2010 godini

Internet stranica "Islam On" je na osnovu analiza međunarodnih medijskih stručnjaka fetvu ajetollaha Hameneia, lidera Islamske revolucije imenovala najvažnijim vjerskim događajem u 2010 godini. Prema izvještaju novinske agencije Takrib, analiza-izvještaj internet sajta Islam On, koji je dokumentovan i procjenjen na osnovu zapadnih medijskih izvještaja, poput američkog magazina Times, je imenovao 10 najvažnijih vjerskih događaja u 2010 godini. Na osnovu ovog izvještaja, fetva lidera Islamske revolucije Irana, ajetullaha ul uzme sejida Ali Hameneia o zabrani i haramu vrijeđanja svetosti sunita je imenovana najvažnijim vjerskim događajem u 2010 godini.


Ayatullah Ali Khamenei

Fetva lidera Islamske revolucije, faktor jedinstva muslimana

Fetva lidera Islamske revolucije ajetollaha ul Hameneija uzima se da je haram bilo kakva uvreda supruga Poslanika islama Muhameda a. s. i sunitskih simbola, naišla je na širok odjek među vjerskim, političkim i medijskim krugovima svijeta.
Ovu odluku koja je objavljena u odgovoru na zahtjev o izdavanju fetve grupe uleme i intelektulaca saudijskog područja Ehsa, koje ima šitsko stanovništvo, pozdravile su i šitske i sunitske grupe, stranke i ličnost u cijelom svijetu.
Politički i vjerski krugovi islamskog svijeta su, pohvalivši mudrost lidera Islamske revolucije, smatrali da je ova fetva dalekovida i da ona neutrališe trikove neprijatelja te predstavlja most za jedinstvo među muslimanima.
Fetva je u trenutnim uvjetima značajna pošto su protivnici jedinstva muslimana bili radosni zbog uvrede jednog kuvajtskog državljana na račun supruge Poslanika islama, smatrajući da mogu uz ovu neuračunljivu izjavu ugroziti jedinstvo šita i sunita. Ali mudrost lidera Islamske revolucije je neutralisala sve zlonamjerne planove neprijatelja za stvaranje raskola. Uvreda Kuvajćanina Jasera el Habiba protiv Ajše, supruge Muhameda s.a.v.s. naišla je na negativne reakcije javnog mnijenja islamskog svijeta i više desetina uglednih vjerskih šiitskih ličnosti u Saudijskoj Arabiji, Libanu, Iranu i zemljama regiona Perzijskog zaliva. Osuđene su uvrede bilo koje od supruga Poslanika, te je rečeno da su takve izjave u istom pravcu sa trikovima neprijatelja islama. Ta izjava je uzrokovala da vlada Kuvajta poništi državljanstvo El Habibu koji boravi u Londonu.
U takvim uvjetima, fetva lidera Islamske revolucije je izazvala radost javnog mnijenja islamskog svijeta a mnogi mediji u regionu, poput kuvajtske novine El Anba, sajta Mohit, libanske novine El Safir, londonske El Hajat, El Kuds el Arabije i sajta RTV Egipta, su u svojim izvještajima analizirali važnost ove fetve u trenutnim uvjetima kao i njenu ulogu u jedinstvu i bliskosti među sljedbenicima raznih islamskih mesheba.
Novinar Al Džazire u Teheranu, Muhamed el Bohrani, također je pohvalio fetvu lidera Islamske revolucije o neophodnosti poštivanja supruga i ashaba Poslanika islama, te kazao: ''Vjerski lideri Irana su i ranije za jedinstvo šita i sunita izdali fetve u kojama su objavili da imam džamat namaza šita može biti sunit i da šiti mogu učestovati u džemat namazu sunitske braće.''
Zanimljivo je to što je i TV Mreža El Arabija, koja je povezana sa saudijskim ekstremnim elementima i koja je uvijek imala oštre stavove protiv IR Iran, također pozdravila fetvu lidera Islamske revolucije, te naširoko analizirala njen sadržaj.

Mula Sadra
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Fetva lidera Islamske revolucije, faktor jedinstva muslimana
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Fetve-
Idi na: