Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Situacija u Palestini

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Situacija u Palestini   Sun May 13, 2012 8:39 am

Sjedinjene Izraelske Države
Preveo: Haris Osmanagić

Izgleda da nećemo morati čekati četiri godine kako bismo saznali da je Hillary Clinton samo jedna varalica poput njene prethodnice u poslu, Condoleezze Rice. Zloglasna Rice je 24 puta posjetila okupirani Ramallah i okupirani Kuds, brbljajući o mirovnom procecu i viziji Georgea Busha od dvije države koje, jedna do druge žive u miru, Izraela i Palestine. Na kraju se bez imalo sumnje pokazalo da je ona lažljivi izaslanik još lažljivijeg šefa.

Dakle, možemo se zapitati hoće li se Hillary Clinton upustiti u isti apsurdni šou, iste laži i iste obmane. U njenoj skorijoj posjeti okupiranoj Palestini bivša njujorška senatorka, koja se pokazala pokornim pijunom cionističkih krugova, ponovo je ponovila iste one stare, otrcane fraze o američkom zalaganju za “dvodržavno” rješenje. Međutim, nije se usudila progovoriti nijedne riječi protiv nimalo ublaženih ekspanzija jevrejskih kolonija na Zapadnoj Obali. Suvišno je reći da je očigledno da je neumorno i intenzivno građenje čisto jevrejskih kolonija već učinilo izglede održive palestinske države izuzetno nerealističnom, ako ne i potpuno nemogućim. Čak su i proizraelski pobornici, poput Boba Simona sa CBS-a, došli do spoznaje da je dvodržavno rješenje mrtvo i da je njegovo vrijeme prošlo.

Kad je tako, kako će Obamina administracija biti istinski posvećena dvodržavnom rješenju kada ta ista administracija nastavlja da podržava Izrael u izgradnji sve više i više i više kolonija na okupiranim teritorijama? Šutnja u ovom slučaju znači odobravanje, i oboje, i američki majmunčić i izraelski verglaš to dobro znaju.

Daleko od toga da nazove stvari svojim pravim imenom, gđa Clinton je poslušno povtrdila američko zalaganje za izraelsku bezbjednost, kao da se nacistički aparthejdski režim, koji posjeduje više stotina nuklearnih bojevih glava i ima jednu od najjačih armija na svijetu, suočava sa ozbiljnim prijetnjama. Clintonova nije ni jedne progovorila o skorom genocidnom pokolju Gazze, koji je ostavio najveći dio priobalne teritorije do kraja uništenom a ubilo ili osakatilo više od 6 000 muškaraca, žena i djece, zahvaljujući oružju smrti koje je Amerika napravila i isporučila a koje je Izrael “pustio sa povodca” na potpuno izgladnjeli i bespomoćni narod Gazze.

Takva šutnja samo pojačava utisak da Clintonova nije u stanju da bude iskrena, sine qua non da bude sposobna da dovede do pravednog i trajnog mira. Na kraju krajeva, ona pripada politički-istorodnoj generaciji američkih političara u čijem riječniku ne postoji riječi poput “iskrenost”, “moralnost”, “pravda”.

Pozabavimo se sa još para izjava gđe Clinton. Dok je bila u Kudsu, rekla je da Izrael ima pravo da se brani i da nijedna država na svijetu ne bi tolerirala da se rakete ispaljuju na njenu populaciju. Pa, ovo je poluistina koja je gora od velike laži. To zato, jer je bezosjećajno zanemarila činjenicu da su rakete napravljene na deponiji otpadaka ustvari očajan protest naroda koji čami pod zločinačkom opsadom neprevaziđenom u žestini od Varšavskog geta 1942-43. Možemo pitati gđu “Innocent Abroad” (aluzija na istoimeno djela Marka Twaina u kome se govori o putovanju u Svetu zemlju – prim. prev.) šta misli da će izmučena zatvorenička populacija Gazze da uradi dok Izrael efektivno transformira njihovu enklavu u pravi koncentracioni logor? Da umru u tišini? Ili da samo prihvate status drvosječa i vodonoša naspram “Uber-ljudi”, “Odabranih”!?

Ili da se pozabavimo još jednom njenom protivrječnom izjavom dok je drugarski ćaskala sa budućim izraelskim premijerom Benyaminom Netanyahuom koji je ponavljao da neće dozvoliti stvaranje jedne stvarne i suverene palestinske države na Zapadnoj Obali? Clintonova je istakla da će raditi sa bilo kojom vladom koju izabere narod Izraela. Zašto, onda, odbija da radi sa bilo kojom vladom koju izabere narod Palestine? Da li ona misli da su Palestinci “djeca jednog slabijeg boga” koji tek trebaju da postanu punoljetni, ako to ikada i postignu? Zaista, ko ova dama misli da je pa da uskrati našem narodu njima od Boga dato pravo da izaberu vladu po njihovom izboru?

Prije nekoliko sedmica, Izraelci su izabrali novi Knesset, čiju većinu čine “bona fide” fašisti, od kojih mnogi bez imalo srama traže etničko čišćenje ne-Jevreja. Drugi su zastupnici genocida nad palestinskom zajednicom čija je egzistencija u Palestini pretekla na hiljade godina dolazak istočno-evropskih hazarskih imigranata.

Ali, ništa se ne čuje niti od Clintonova niti od Obame, niti od ostalih političkih prostitutki Washington D.C.-ja, čiji je jednooki pristup arapsko-izraelskom konfliktu odgovoran za trajno krvoproliće i ugnjetavanje u ovom dijelu svijeta.

Još jedna stvar. Gđa Clinton bi mogla doći u iskušenje da pomisli da bi krvavi novac koji je tražila za rekonstrukciju Gazze i podržavanja palestinskog Judenrata u Ramallahu mogao da navede Palestince da izaberu vladu koji bi odustala od ili činila ustupke u pogledu neotuđivih prava našeg naroda da se vrate u svoje domove i gradove koji su danas u Izraelu. Ali, jok, ovo se neće desiti, pa kud puklo. Ovo se neće desiti jer ono što je u srcu – u srcu je, a kolaboracionisti i kvislinzi, bez obzira kakve titule imali, će na kraju biti slomljeni.

A sada par riječi o lahkovjernim palestinskim i arapskim liderima koji utonu u iste lažne nade kad god nova američka administracija dođe na vlast. Vrijeme je da shvatite da, bez jedne prave revolucije u Washingtonu, jedne koja bi izbavila američku vladu i narod od cionističkog davljenja, ne postoji ni najmanja šansa da će Amerika biti u stanju da dovede mir u Palestinu. Danas, Izrael drži američku vladu čvrsto pod kontrolom uključujući i Kongres, kao i medije, pogotovo tkz. “agenda-setter” medije. Štaviše, izraelski lideri se hvalisaju izraelskim dominiranjem američkim političkim životom. Jedan izraelski zvaničnik je nedavno rekao: “Mi ne molimo naše američke prijatelje da urade ovo ili ono, mi im to naredimo.”

Ovo znači da dok god Izrael nastavlja da zove svoje strijelce u Washington D.C.-ju i dok god američki zvaničnici poput Hillary Clinton nastavljaju da se tresu od same pomisli da bi mogli uznemiriti moćni cionistički lobi, koji eksploatiše Ameriku i njene resurse u svrhe postizanja jevrejsko-cionističkih teritorijalnih povećanja na Bliskom Istoku, računanje na to da će Amerika donijeti mir ovom regionu graniči se sa iluzijama i varljivom sanjarenju. Zasigruno, zemlja koja je skoro pa beznadežno rob jevrejskog novca i jevrejske moći nije slobodna da postigne mir. Takva država treba da se zove “Sjedinjene Izraelske Države”, a ne “Sjedinjene Američke Države.”

Zadnjih godina i mjeseci neki američki političari su upozorili na ogromne posljedice fenomenalne američke subservience Izraelu. Michael Scheuer, bivši analitičar CIA-e a sadašnji konsultant za CBS News, se citira da je rekao da je “naša nepodesna podrška Izraelu glavni razlog za 11. septembar.” Anthony Zinni, Bushov prvi izaslanik za Blisti Istok, je izjavio da su “Sjedinjene Države izvršile invaziju na Irak radi Izraela i nafte.” Sada, Izrael gurka i zastrašuje Obaminu administraciju da napadne Iran kako bi se osigurala izraelska vojna supremacija nad Bliskim Istokom i dalje. Neki zvaničnici američke vlade su u tajnosti priznali ovo zastrašivanje, ali su neradi da javno o tome pričaju da ne bi izgubili svoje poslove.

Ono što je kristalno jasno jeste da će ulazak Amerike u izraelski kolonijalizam i zločine onemogućiti svaki istinski mir u Palestini. Ukratko, Amerika mora da proizvodi političare koji su više iskreni nego što ih je to strah bijesa jevrejskog lobija. Međutim, ovo se neće desiti dok “mainstream” Amerike ne otkrije pogubnu ulogu Izrael i njegovi agenti igraju u američkom nacionalnom životu.Autor: Khalid Amayreh
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Sun May 13, 2012 10:04 am

Es Selamu Alejkum,

U Palestini se krse osnovna ljudska prava i na to se niko ne obazire. Amerika nijemo gleda i podrzava Izrael u svom krsenju ljudskih prava. Palestincima prijeti konacan egzodus iz Palestine. To je nesto lose i mislim da se sa tim mora prestati. U 21 vijeku se dozvoljava jednom narodu da cini sto god mu je volja i da prisvaja tudje teritorije. To je nesto sto je ravno barbarskim danima kad su se osvajale teritorije bez ikakvih pravila. Sama drzava Izrael se osnovala na racun protjerivanja starosjedelackog zivlja i to planskim putem. Izraelcima nije bilo dovoljno sto su dobili drzavu nego zele osvojiti i dio koji je predvidjen za Palestinsku drzavu. Oni su Jerusalem proglasili svojom prijestolnicom i ne pomisljaju da vrate stari dio grada Palestincima. U istocnom dijelu Jerusalema se nalazi muslimansko svjetiliste a to je Dzamija al Aksaa koja je trece svjetiliste nakon Kabe u Mekki i Poslanikove Dzamije u Medini. Muslimani nece nikada dozvoliti da njihovo svjetiliste bude u Izraelskoj drzavi. Plan iz 1967 godine je minimum onoga sto Palestinci trebaju dobiti. Za Palestince je od sustinskog znacaja posjedovanje Jerusalema jer to je nesto preko cega se ne moze prijeci. Nikakva Palestina se ne moze osnovati bez starog dijela Jerusalema ili Kudsa. Kuds je sveti grad za muslimane i on je sveti grad za sve tri monoteisticke religije. Kuds pripada Palestincima jer su oni zivjeli u tom gradu i oni su istjerani silom iz tog grada. Zato po Bozjem pravilu Kuds ne moze postati dijelom Izraela. Rahmetli Jaser Arafat je utrosio svoj zivotni vijek u borbi za Palestinu i negova zelja je bila da jednog dana Palestina bude slobodna. Palestina je kljucni faktor ogorcenosti muslimana na Ameriku. Muslimani se kroz krsenje ljudskih prava u Palestini osjecaju ugrozenima i obespravljenima. Za njih nema pravde i na njihovo krsenje ljudskih prava se gleda nijemo. Mislim na Ameriku, koja je uvijek bila pristrasna ka Izraelu. Zato Amerika ne uziva postovanje od muslimana i jedan od razloga 11 septembra je Palestina u kojoj se cini grijeh prema Bogu. Ljudi se tamo ne postuju i ljudi se omalovazavaju i primoravaju na pokornost tudjinskoj cizmi. Allah kaznio Izraelske zulumcare. Amin.Mapa Palestine
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Tue May 15, 2012 4:38 am

Palestinci obilježili 64. godine od "Dana katastrofe" (FOTO)
Oko 3.000 ljudi prošetalo je noseći transparente "Vratićemo se"

Autor Onasa | Objavljeno 15.05.2012. u 05:25Palestinci su u utorak obilježili Dan Nakbe ("katastrofe" na arapskom), kako nazivaju kreiranje izraelske države 1948. godine i egzodus Palestinaca, a na pojedinim skupovima izbili su sukobi sa snagama bezbjednosti.
U gradu Ramala na Zapadnoj obali, više hiljada ljudi je šetnjom do centralnog trga Manara obilježilo 64. godišnjicu "katastrofe".
Tokom jednominutne sirene, mnogi su stajali mirno i nosili znak V za pobjedu.Ulicama Betlehema prošetalo je više stotina đaka u crnim majicama sa odštampanim 1948 i sa crnim zastavama na kojima je bilo ispisano "64 godine Nakbe".
Oko 3.000 Palestinaca prošetalo je do lokalne kancelarije UN u Gazi, noseći transparente "Vratićemo se".

Dnevni Avaz
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Tue May 15, 2012 4:47 am

Danasnji dan je zalostan dan za Palestince jer to je nesto sto se niejdnom narodu nije desilo sem Palestinskom narodu. istjerani su sa svojih ognjista do jucerasnjih gostiju koji su dosli da nadju utociste. Od dobroprimljenih gostiju su postali zvjeri koji su na jedan ohol nacin atakovali na sve sto Palestinsko. Njima je bilo vazno da ostvare prozivod svojim mracnih umova. Dana Nakbe je veliki dan za Palestince i ona skrece paznju svijetu na jednu veliku svjetsku nepravdu. Ta se nepravda desila od mracnih umova koji su kovali taj plan jos u vrijeme Osmanlijske Imperije predvidjajuci skori propast te imperije. Oni su to iskoristili i na jedan pokvareni nacin oteli zemlju starosjediocima koji su zivjeli tuu generacijama i generacijama. To je sramota za zidovski narod za kojeg se vezuje holokaust za vrijeme II svjetskog rata. Ispostavilo se da nisu nista naucili iz historije i da im je bila vazna samo licna korist. Iza njih je Amerika i ona ih stiti i ona ih je naoruzala. Dokle ce to ici ne zna se. Ali sigurno je da je to najveca nepravda ovog svijeta gdje je oteta blagoslovljena zemlja od Allaha.
Palestina je jedna lijepa zemlja i to je plodna zemlja u kojoj uspjevaju masline. Klima je mediteranska i to je jedna lijepa oaza u kojoj su se ranije pojavljivali poslanici. Palestina ima Jerusalem koji je sveti grad i kojeg muslimani vole. To je grad kji moze izrasti u veliki svjetski centar racunajuci vjerski turizam. Palestina bi mogla zivjeti samo od vjerskog turizma jer u Jerusalemu bi dolazili muslimani, krscani i zidovi. Svi oni imaju obavezu obilazenja tog grada. Muslimani imaju obavezu da posjecuju Jerusalem i da klanjaju u Mesdzidil Aksaa Dzamiji i da tako da posjete prvu kiblu muslimana.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Mon May 21, 2012 4:26 am

Izraelski naseljenici pucali po Palestincima

21 maj 2012 Izmijenjeno 16:39 CEST
Na objavljenom video snimku vidi se kako jevrejski naseljenici upiru oružje u Palestince i kako jedan puca.Jevrejska organizacija za ljudska prava Becelem objavila je u nedjelju večer video snimak na kojem se vidi kako jevrejski naseljenici pucaju na Palestince na Zapadnoj obali, dok vojnici stoje skrštenih ruku.

Becelem navodi da je jedan 24-godišnji Palestinac pogođen u glavu i da je prenesen u bolnicu u stabilnom stanju.

Organizacija tvrdi da snimak podstiče ozbiljne sumnje da vojnici nisu ništa učinili da spriječe pucnjavu, prenose agencije.

Sve je počelo kada je grupa jevrejskih naseljenika iz obližnjeg jevrejskog naselja Icar došla je u subotu popodne u palestinsko selo i počela bacatio kamenice na seoske kuće i stanovnike i paliti travnata polja u blizini.

Seoska omladina im se usprotivila i na obje strane su letjele kamenice.

Ubrzo potom začula se pucnjava u pozadini i stigli su vojnici koji su stali pored naseljenika.

Na snimku se vidi da su dva naseljenika naoružana - jedan ima pištolj, a drugi automatsku pušku M-16, javljaju izraelski mediji.

Vidi se također kako upiru oružje u Palestince i kako jedan puca.

Petero povrijeđenih

U incidentu je petero Palestinaca zadobilo povrede od kamenica.

Becelem je obavijestila policiju, zatraživši da se naseljenici privedu zbog napada, a od vojne policije da se povede istraga zbog ponašanja vojnika.

Na osnovu snimka incidenta izgleda da vojnici koji su bili prisutni nisu preduzeli nikakve mjere da zaustave naseljenike u bacanju kamenja, paljenju vatre i ispaljivanju pravih metaka na Palestince.

Vojnici nisu pokušali otjerati naseljenike i zapravo su stajali pored njih, naveo je Becelem.

Vojni glasnogovornik je izjavio da je pucnjava počela za vrijeme sukoba između naseljenika i žitelja sela Asira al Kiblija i da su obje strane bacale kamenice, a da su sigurnosne snage stigle na poprište sukoba u pokušaju da ih razdvoje.

Također je rečeno da se istražuje pucnjava, ali da i da video ne predstavlja cijeli incident.

Jevrejski naseljenici su rekli da su Palestinci podmetnuli vatru u njihovim poljima i da to čine treći put zaredom, a da su čuvari naselja pucali jer su bili u životnoj opasnosti.

Izvor: Agencije
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Mon May 21, 2012 4:37 am

Ovo je samo jedan dio Palestinske golgote i moze se vidjeti da Palestinci prezivljavaju teske trenutke. Zalosno je sto se cini s tim narodom koji je bespomocan i koji se sve vise ponizava i ubija. Niko u svijetu ne moze pomoci Palestincima i utjecati da se to vise ne ponavlja. Ameriku to ne interesira i njoj je vazno samo da je Izrael jak i da napreduje. Od strane Amerike se podrzava svaki potez Izraelaca i na ugnjetavannje muslimana su nijemi. Zato, ovo je dokaz da se moramo boriti i da kad tada mora se sve ratom vratiti. Izgleda da diplomatski napori ne mogu uroditi plodom i da Izrael ne slusa niciji apel. Za njih postoji samo jezik sile i sa tim oni manipuliraju. Njima je bitno da rade na naseljavanju zidova i da rade na postepenom iseljavanju Palestinaca sa svojih ognjista. To je nesto sto svijet gleda i istina je da pravda moze stici samo od muslimana i od muslimanskih snaga. Muslimani znaju tu cinjenicu da ce jednog dana morati da se zarati i da ce zbog Palestine morati da pukne rat. Sigurno je da muslimani ne mogu pristati na ovakvo stanje i da ne mogu mirno gledati sto se cini sa muslimanima u Palestini. Na nama muslimanima je da oruzano budemo jaki i da se pripremamo za napad na zidovske zlocince. Niko od muslimana ne vidi buducnost Jerusalema u Izraelu i to od muslimana je nezamislivo da Jerusalem bude Izraelski. Zato, Islamske zemlje dobro uvidjaju da je to jedna kocnica njihovom napretku i da se Islamske zemlje ne mogu mirno razvijati sve dok se u njihovom komsiluku krse osnovna ljudska prava. Jednog dana ce muslimani morati da krenu u rat ii to je ono sto je zalosno sto Amerika ne zeli prihvatiti to kao istinu. Amerika zeli slomiti moral kod muslimana i nametnuti nepravdu kao jednu normalnu cinjenicu. Zato dok se god krse osnovna ljudska prava Palestinaca, svijet se ne moze spasiti od rata a rat u Palestini je jedan od razloga III svjetskog rata. To je nesto sto Amerika rizikuje i sto Amerika direktno ucestvuje u ovom zlodjelu svjetskih razmjera.
Palestina je lijepa zemlja i to je zemlja koja je blagoslovljena od Allaha, tako da su muslimani vrlo rani zagospodarili Palestinom i Sirijom. Od toga momenta Islamska carevina je vladala Palestinom i stanovnistvo je sve vise postajalo muslimansko. Gradile su se Dzamije i gradili gradovi. Palestina je bila mjesto svetog grada Jerusalema i Mesdzidil Aksaa Dzamije. Prakticno Halife su bile cuvari tri sveta monoteisticka Hrama. Zivjelo se lijepo i muslimani su bili mirni. Imali su svoj Islamski svijet u kome su mogli uzivati. Problem je nastao kad su krscani htjeli uzeti ono sto muslimani imaju a to je Palestinu. Oko Palestine su se vodili krstaski ratovi. Poginulo je puno ljudi sve zbog mracnog uma Pape koji je zelio zauzeti Jerusalem. I poslije 90 godina okupacije Jerusalema od strane krstasa muslimani su ponovo oslobodili Jerusalem i Palestinu. To je bio znak da se muslimani nikada nisu predavali i nisu priznavali okupaciju Palestine. Isto tako i danas muslimani ne priznaju okupaciju Palestine i zele ono sto je njihovo tako da Palestinci ni u cemu nisu krivi jer traze ono sto je njihovo. Izrael uvidja da ga niko ne sprijecava da cini zlodjela te tako u Palestini se muce muslimane i ponizavaju sve samo zbog toga sto zele svoju drzavu i zele svoju domovnu iz koje su protjerani. Zato, muslimani nisu u miru i kod muslimana ne moze preovladati mir sve dok je Palestina pod okupacijom.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Wed May 30, 2012 4:18 am

Barak nagovijestio mogućnost povlačenje sa Zapadne obale

"Živimo u pozajmljenom vremenu. Stići ćemo do zida i platit ćemo cijenu", upozorio je Barak

Autor Tanjug | Objavljeno 30.05.2012. u 04:42Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je danas da bi Izrael morao da razmotri unilateralne poteze ako pregovori sa Palestincima ne urode plodom.
Barak je time nečekivano sugerisao da se možda razmišlja o povlačenju sa dijela Zapadne obale, kao što se izraelska vojska povukla iz pojasa Gaze u ljeto 2005. godine.
Ako se sporazum "pokaže nemogućim mi moramo razmotriti privremeni aranžman ili čak unilateralnu akciju", rekao je izraelski ministar na konferenciji o bezbjednosti na Univerzitetu Tel Aviv.
On nije objasnio šta je pod tim mislio ali izraz unilateralna akcija podsjeća na povlačenje iz pojasa Gaze u okviru koje je evakuisano i 8.500 jevrejskih naseljenika, poslije bezmalo četiri decenije okupacije, podsjeća AP.
Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua nije odgovorio na pitanje da li Izrael radi na unilateralnom povlačenju sa Zapadne obale, sličnom onom iz Gaze.
Netanijahu je sinoć na istoj konferenciji kazao da sa Palestincima treba postići sporazum kako bi se izbjeglo stvaranje binacionalne države u kojoj bi Izrael izgubio jevrejsku većinu.
"Mi ne želimo da vladamo Palestincima i ne želimo Palestince kao građane Izraela", kazao je Netanijahu u trenutku kada su pregovori u zastoju još od 2008. godine.
"Živimo u pozajmljenom vremenu. Stići ćemo do zida i platit ćemo cijenu", upozorio je Barak, koji je istakao da sa vladajućom koalicijom koja ima 94 od 120 poslanika u Knesetu jeste vrijeme da se predvodi diplomatski proces.
Njegov prijedlog o unilateralnoj akciji smatra se iznenađenjem zbog preovlađujućeg mišljenja u Izraelu da je povlačenje iz Gaze bio neuspijeh s obzirom da je islamistički Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom i uz pomoć drugih palestinskih frakcija počeo raketiranje juga Izraela.

Dnevni Avaz
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Wed May 30, 2012 4:30 am

Mislim da je ovo razmisljanje Izraelskih vlasti ohrabrujuce. Ako se ovo desi, onda ce to biti historijski potez Izraelskih vlasti. Povlacenje Izraelskih snaga sa Zapadne Obale bi znacio mnogo za Palestince i znacio bi nadu ka ostvarenju suverenosti nad Palestinskom teritorijom. Nakon toga bi ostao samo Kuds da se rijesi. Znamo da je Kuds bolno pitanje za obje strane i da je Izrael rijesen da odbaci bilo kakvu raspravu oko Kudsa. Isto tako i Palestinci kao i muslimani svijeta, su rijeseni da se bore do kraja za Kuds. Ipak, sada je vazno da se Izraelske vlasti privole kako bi napustile Zapadnu Obalu. Izgleda da i sami Izraelci uvidjaju, da se ne moze ovako i da je najbolje da se jednom rijesi pitanje Palestine. Gajim nadu da ce muslimani tada imati bolje odnose sa Amerikom i da nam Amerika vise nece biti opsesija nego cemo se dati jednom laganom razvitku muslimanske civilizacije. Povlacenjem Izraelskih snaga sa Zapadne Obale, ce stvoriti uslove Palestincima da razviju drzavni sistem i da razviju sve institucije. Tada se vec moze razgovarati i o ekonomskom programu nove drzave Palestine. Ipak, vazno je da se malo po malo pobjedjuje na diplomatskom planu i da se na jedan lagan nacin Izraelska vlast privoli na suradnju. Mislim da je diplomatija glavna uzdanica muslimana. Nakon Zapadnw Obale se mora vidjeti, kako da se rijesi problem Kudsa i kako da se Izraelske vlasti privole na zadnji historijski cin. Na zalost postoje jake snage u Izraelu koje pitanje istocnog Jerusalema smatraju pitanjem Izraelskog bica. U Izraelu je stvorena takva atmosfera da nema predaje nijednog dijela Jerusalema. Oni smatraju Jerusalem cisto zidovskim gradom i odbijaju svaku pomisao podjele grada. Mislim da ce proci dugo vremena dok se ne rijesi pitanje Kudsa. Ali ono sto je znacajno za Palestince je to, sto ce oslobadjanjem Zapadne Obale, Palestinci lakse disati i moci ce mirnije da se posvete diplomatskim pokusajima povratka istocnog Jerusalema i Dzamije Al Aksaa. Mislim da nece vise biti potrijebno da se ratuje i nece vise biti potrijebno da se ide emocijama protiv Izraelaca. Tada se vec moze lagano prici pregovorima i ubjedjivanjem Izraelske strane, nuznosti predaje istocnog Jerusalema. Ovo je veliki zaokret za Izraelce i mislim da to moze doprinjeti jacanju boljih odnosa muslimana i zidova. Naravno da ce zidovi imati bolje uslove kad otople odnosi sa muslimanima, jer tada ce im se otvoriti vece trziste ka Islamskim zemljama i mogucnost boljeg poslovanja. Znaci to otvara velike mogucnosti napretka za Izraelsku drzavu. Mislim da je vrijeme da se Izrael odvoji od fasizma i da realno razmisli o svojim postupcima, kako bi Bliski Istok bio oaza mira.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Tue Jun 05, 2012 8:47 am

Abas pozvao Izrael da prihvati dvije države i granice iz 1967. godine

Abas je predstavio palestinsku inicijativu za dobijanje državnosti i punopravnog članstva u UN na Svjetskom ekonomskom forumu

Autor Srna | Objavljeno 05.06.2012. u 09:28


Mahmoud Abbas

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) pozvao je danas Izrael da prihvati rješenje sa dvije države u granicama iz 1967. godine i upozorio da ta prilika "možda neće biti na stolu još dugo", imajući u vidu turbulencije izazvane arapskim proljećem.

Abas je predstavio palestinsku inicijativu za dobijanje državnosti i punopravnog članstva u UN na Svjetskom ekonomskom forumu u Istanbulu i naglasio da članstvo u UN ne treba da prejudicira pregovore sa Izraelom.

"Nemojte da ispustite ovu priliku. Ona možda neće još dugo biti na stolu, zato što region prolazi kroz brze promjene", rekao je palestinski predsjednik.

U posljednjih godinu dana, u narodnim pobunama smijenjene su arapske autokrate i diktatori širom sjeverne Afrike i Bliskog istoka, poremećena je američka politika u regionu, a Izrael je doveden u izolaciju.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je na konferenciji da je palestinsko pitanje i dalje "najveći problem koji ugrožava mir i stabilnost u regionu" i da sve više raste ljutnja povodom politike koju vodi Izrael.

Erdogan je postao heroj za mnoge Arape zato što se javno usprotivio izraelskom predsjedniku Šimonu Peresu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 2009. godine povodom ubijanja civila u ofanzivi na palestinsku enklavu u Gazi.

"Ljudi su blokirani u najvećem svjetskom zatvoru, a istovremeno se na drugoj strani pumpa veliki bijes širom regiona", rekao je turski premijer.

Palestinska uprava želi da formira svoju državu na teritoriji koju je Izrael zauzeo u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Abas je u septembru prošle godine podnio zahtjev za članstvo palestinske države u UN, na teritorijama Pojasa Gaze i Zapadne Obale.

Dnevni Avaz
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Tue Jun 05, 2012 9:06 am

Es Selamu Alejkum,

Mislim da je Abbas u pravu jer stvarno je vrijeme za medjusobno priznanje Izraela i Palestine. Mislim da ce Izrael izbjeci mnoge neprijatnosti ako bude priznao Palestinu. Izraelske granice nisu sigurne sve dok traje spor oko Palestinske teritorije. Okupacijom se ne moze nista rijesiti i nijedan narod ne moze trpjeti okupaciju. Izrael je razmisljao da se povuce sa Zapadne Obale, vidjecemo da li ce se to ostvariti. Sigurno je da je Palestina izgledna i da se ona mora ostvariti. To je jasno i Izraelcima. Izraelci su ispunili svoj cilj i stvorili su zidovsku drzavu. Ne bi bilo lijepo da zidovi stavljaju svoj trud na kocku rizikujuci rat i rizikujuci nestanak Izraelske drzave. Vremena se mijenjaju i niko ne moze biti siguran sto ce se desiti u buducnosti. Mozda neka muslimanska drzava ojaca postane jaca od Izraela. Sta bi se tada odvijalo? Odvijao bi se rat i sukob i mozda bi Izrael izgubio bitku i cijeli zidovski narod bi bio protjeran. Zato je to nesto oko cega zidovski narod mora razmisliti jer sigurno je da oni ne mogu nikada unistiti Palestinu i Palestinski narod. Izrael mora podhitno rijesiti to pitanje jer mir zavisi od Izraela i njegovog ponasanja.
Turska je ucinila mnogo za Palestinu i njenu afirmaciju u svijetu. Cio svijet se mogao uvjeriti da je neophodno da se osnuje Palestinska drzava. To je jedna nuznost i Turska je ucinila mnogo. Turska je ranije bila ravnodusna prema Palestini i Turska politika je zavisila od Amerike. Naime, Ataturkova Turska je bila sklona slijepom slijedjenju Amerike tako da se Turska nije obazirala na muslimansku povezanost sa Palestincima. Turska je bila medju prvima koji su priznali Izrael. Zato ovo je veliki povratak Turske i Turska politika se sada zasniva na Islamskoj povezanosti tako da imamo slucaj da se Turska javno ne slaze sa napadom na Iran. Turski povratak Islamu je veliki i tome se treba pridati paznja i mislim da je sada Tuerska diplomacija jaca nego sto je to ranije bila.
Izrael ima bojazan od Irana koji snazi svakog dana i koji biva blizu najvece Islamske vojne sile. Izraelci se boje javnog negiranja Izraelske drzave od strane Iranskog Predsjednika, pa cak i poziva na nestanak Izraelske drzave. Izraelska situacija ce slabiti ako se nesto ne preduzme da se muslimani pridobiju, jer Izraleci bez muslimanske podrske ne mogu odrzati Izrael. Amerika ne moze stalno nadzirati Izraelsku drzavu i Americi su potrijebni muslimani a narocito Turska i Saudijska Arabija. Amerika trazi nove saveznike jer Amerika je svjesna da se ne moze odrzati cak ni krhko saveznistvo Europe i Amerike. Amerika i Europa zavise od Islamskih zemalja i zavise od podrske Saudijske Arabije. Jedino Izrael tome stoji na putu jer zbog Izraela, Amerika ne moze imati jako saveznistvo sa muslimanima. To je problem i Amerika mora sto hitnije traziti neko rjesenje a Izrael procjeniti situaciju da je sudjeno da Izrael mora biti saveznik sa Turskom i Saudijskom Arabijom, kad se uspostavi Palestinska drzava. Izrael je smatrao da je stavio branu prerma Islamskom svijetu, ali u tome se prijesao jer Izraelski saveznik Amerika je u saveznistvu sa Izraelskim neprijateljima muslimanima, to jest Turskom i Saudijskom Arabijom. Plus Izraelu prijeti napad od Irana tako da se Izraelska drzva drzi na staklene noge koje se mogu svakog casa slomiti.
Zato Izrael mora poslusati Abbasa i mora sto prije priznati Palestinu i uskladiti odnose sa novom drzavom na Bliskom Istoku.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Tue Jun 12, 2012 3:13 am

Pomirenje Palestinaca: Hamas i Fatah dogovorili formiranje vlade
Arapska liga je pozdravila ovaj sporazum koji je, osim u političkom smislu, veoma važan i za proces ekonomskog razvoja

Autor Anadolija | Objavljeno 12.06.2012. u 02:49


Foto: Anadolija

Nova palestinska vlada, koja će biti formirana kao rezultat sporazuma između Hamasa i Fataha, objavit će rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u Egiptu koji će se održati 16. i 17. juna ove godine.

Zvaničnik Hamasa Ahmed Attun izjavio je da će egipatski posrednik biti veoma zauzet oko izbora u Egiptu i da će nacionalni konsenzus palestinske vlade rezultate predsjedničkih izbora objaviti u periodu od 25. do 27.juna ove godine.

Delegati pokreta Hamas i Fatah sporazumjeli su se prošle sedmice na sastanku u Kairu oko formiranja vlasti o čemu će se detaljnije govoriti na konferenciji 20. juna kojoj će prisustvovati palestinski predsjednik Mahmud Abbas i lider Hamasa Halid Meshal.

Arapska liga je pozdravila ovaj sporazum koji je, osim u političkom smislu, veoma važan i za proces ekonomskog razvoja.

Dnevni Avaz
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Tue Jun 12, 2012 4:41 am

Es Selamu Alejkum,

Mislim da se svi muslimani raduju jedinstvu Palestinaca i mislim da je to jedna dobra vijest za nas sve muslimane. Mi muslimani zivimo za dan kad ce Palestina biti slobodna i kad ce to biti jedna nova muslimanska drzava. Hamas i Fatah su se ujedinili i oni ce osnovati vladu tako da ce to biti vlada koja ce biti vezana za Islam. Palestinci ce moci udariti temelje novoj Palestinskoj drzavi koja ce imati Islamsko utemeljenje. Mislim da je rahmetli Yasser Arafat ostavio jak kadar Palestincima i ostavio je temelje Palestinske drzave. On je zivio za Palestinu i za dan kad ce Palestinci biti slobodni. To ce se ispuniti i to se mora desiti jednog dana. Palestinci su vecinom Sunnije i oni su pravi muslimani i vecina je vezana za Hanefijski mezheb. To znaci da kad se oslobodi Mesdzidil Aksaa da ce cuvari tog Svetog Hrama biti Palestinci koji ce moci primati Hadzije iz cijelog svijeta. U sklopu Hadza ce se predvijdati posjeta Kudsu i Mesdzidil Aksaa Dzamiji. To je velika odgovornost i moci cemo da pratimo desavanja u Kudsu gdje cemo moci pratiti namaz u Kudsu. U Palestinskom narodu ima svega 2% krscana i oni se postuju i oni se cuvaju kako bi Palestina bila jedna vazna turisticka destinacija vjerskog turizma. Naime, u Palestini bi dolazili krscani iz cijelog svijeta koji bi zeljeli posjetiti "Hristovg Grob" . Buducnost Palestine je sjajna i samo se trebamo drzati jedinstva i vjere u Allaha. Istina je da je za Palestinu namijenjena mala teritorija ali ta teritorija je vazna jer ta teritorija je glavna podloga za jaku Palestinu. Palestinska teritorija je jedna historija koja ima gradove kao sto su Betlehem, Hebron, Jerihon i Jerusalem. To je veoam vazna stvar i zato muslimani moraju sto prije raditi na tome kako bi se izborila politicka pobjeda. Palestinci su jedan ponosan narod koji ima svoju kulturu i civilizaciju tako da oni znaju kako da naprave sebi dobar zivot. Palestinci su dobri muslimani i oni su vecinom umjereni muslimani koji vole siriti ljubav i harmoniju. Palestina je simbol jedinstva Sunnija i Siija jer i Sunnije i Siije su jedinstveni oko pitanja Palestine. Zato Palestina mora biti okosnica naseg jedinstva. Mislim da je sada mnogo bolji polozaj Palestine kao drzave nego sto je to bilo nekada. Sada je i sam Izrael shvatio da ne moze vise drzati pod okupacijom Palestinsku teritoriju i da je nuzno da se ta teritorija oslobodi kako bi i sami zidovi zivjeli u miru. Mislim da se problem Palestine moze rijeesiti i politickim putem samo ako se za to bude imalo volje. Nije iskljucen i rat jer svi znamo snagu Islamske Republike Irana. Bilo bi boje kad ne bi doslo do rata i kad bi se pitanje Palestine rijesilo mirnim putem. Mislim da ce osvijetliti sunce sve muslimane kad budu dobili Palestinu. Tada nece vise imati razloga da se ratuje i nece vise imati razloga za ubistva. Svi ce teziti boljoj ekonomiji i stabilnosti i sve to pod okriljem Islama. To ej ono sto muslimani zele i mislim da ce Allah na kraju donijeti pobjedu muslimanima i mir.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Tue Jun 26, 2012 4:59 am

Putin se susreo sa Abbasom: Rusija priznaje Palestinu!

Putin je dalje naglasio da Palestina i Rusija dijele duboke vjerske i tradicionalne veze svojih naroda

Autor Fena | Objavljeno 26.06.2012. u 04:52U sklopu pregovora sa Izraelom i Palestinom na Bliskom istoku, ruski predsjednik Vladimir Putin iskazao je podršku formiranju države Palestine.

Na sastanku s palestinskim predsjednikom Abbasom, Putin je izjavio: "Stav Rusije koji priznaje državu Palestinu ostao je nepromijenjen 25 godina."

Putin je u svojim izjavama upućivao rečenice koje se odnose na to da se Jevreji iz Izraela naseljavaju na palestinsku zemlju, a zatim dodao: "Smatram da jednostrane aktivnosti ne mogu uroditi plodom".

Putin je dalje naglasio da Palestina i Rusija dijele duboke vjerske i tradicionalne veze svojih naroda.

Abbas je ovom prilikom zatražio da se u Moskvi održi međunarodna konferencija.

Nakon sastanka, Putin je svečano otvorio novoizgrađeni Ruski kulturni centar u Beytullahimu, a zatim posjetio Gregorijansku crkvu koja se u kršćanstvu smatra svetištem, javila je agencija Anadolija.

Dmevni Avaz
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   Tue Jun 26, 2012 5:11 am

Es Selamu Alejkum,

Ovo je veoma dobro sto Rusija potvrdjuje svoj stav podrske Palestinskom narodu i Palestinskoj drzavi. Mislim da je ova Ruska podrska znacajna jer to stvara jedan temelj Palestinskoj drzavi. Na zalost Amerika oko pitanja Palestine je mnogo teska i mnogo tesko prihvata realnost. Odmah se da vidjeti da se tu radi o visim ciljevima. Rusija je pak odabrala stranu koja je pravedna i daje podrsku slobodi Palestinskom narodu. To je dokaz da Rusija vodi jednu pametnu politiku i da zeli jasno poruciti Palestincima da Rusija ne zaboravlja Palestinu. Kad je Putin rekao da Rusiju i Palestinu povezuju vjerski osjecaju mislio je an to da se u Palestini nalaze velika krscanska svjetilista. To je veoma dobro jer buduca Palestina bi se brinula oko tih svjetilista i organizirala bi na pravi nacin vjerski turizam. Bejtullahmi je u prijevodu Betlehem i Vitlejem. ovo dokazuje da muslimani pored suradnje sa Amerikom joj treba suradnja i sa Rusijom. Rusija je velika balans u svijetu i ona pravi ravnotezu u svijetu. Svi znamo da u Rusiji ima veliki broj muslimana i da je Ruska podrska Palestini znacajna jer umiruje sve muslimane u Rusiji kojima je u srcu Palestina. Mislim da je znacajno to sto ima dosta muslimana u Rusiji jer time se stvara jedna prostor muslimanima za sirenje vjere. Ocekujem da ce ovaj Ruski stav pomoci Palestini da dobiju svoju drzavu i da konacno bude stavljena tacka na to pitanje. Rusija mora ubjediti Ameriku da je neophodno da pomogne Palestincima oko uspostavljanja drzave. Inace Rusija je ostavila dubokog traga u Palestini tyako da bui vjerovatno buduca Palestina imala cvrste odnose sa Rusijom. Rusiji je interes Palestina jer za razliku od Amerikanaca Rusima je vazno da se uspostavi mir na svetoj zemlji jer Rusi su veliki vjernici i veliki krscani tako da zele vidjeti jednu zemlju koja ce ici ka jednom razvoju i stabilnosti. Izgleda da u Americi tinja krstaska ideologija i da su oni stalno pod utjecajem te ideologije. Rusi oko tog pitanja nemaju kompleksa jer oni nikada nisu vodili krstaske ratove tako da je to pitanje za njih strano i oni su sigurni da Palestina pripada Palestincima i da se jedino dobrim odnosima moze uspostaviti veza krscana sa svetim hramovima u Palestini. Za razliku od Rusije Zapadnjaci tjeraju inat i zele negirati pobjedu Saladina time sto je istjerao krstase iz svete zemlje i oni kao da se svecaju zele da drze stanje pod tenzijom. Sve je to draga braco politika ali inshallah mi imao velike islamske zemlje kao sto su Turska, Saudijska Arabija i Pakistan koji mogu ubjediti Ameriku da prestane sa podrskom Izraela i njegovoj okupaciji.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Palestini   

Na vrh Go down
 
Situacija u Palestini
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Politika-
Idi na: