Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Ko su Nusajrije (Aleviti)?

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Ko su Nusajrije (Aleviti)?   Sun May 13, 2012 4:49 am

Ko su nusajrije?

Nusejrije su batinijsko-šiitska sekta Alevija nastala u 8. stoljeću po Isau, a.s. Osnivač sekte je Muhammed ibn Nusajr el-Basri (umro 270. h.g.). Nusajrije su od islama uzeli samo neke obrede da obmanu muslimane. Postoje i druge batinijske sekte, kao što su ismailije i druzi, ali najopasnija je sekta nusajrija, u posljednje vrijeme poznata alevije ili aleviti.

Osnivač sekte se proglasio Božijim poslanikom kome dolazi objava. On šiitske imame uzdiže na stepen božanstva a njegovi sljedbenici vjeruju da je Alija, r.a., stvorio Muhammeda, a.s. Nusajrije ne klanjaju pet dnevnih namaza, ne poste mjesec ramazan, ne obavljaju hadždž, ne daju zekjat i ništa od toga ne smatraju obaveznim. Islamski učenjaci kažu da je njihovo nevjerstvo veće od nevjerstva nekih idolopoklonika i da predstavljaju veću opasnost po islamu od mnogih drugih nevjernika, jer tvrde da vole Muhammedovu, s.a.v.s., porodicu. Nusajrije ne vjeruju ni u Allaha, ni Njegove Knjige, ni u Njegove Poslanike, niti u nagradu i kaznu na drugom svijetu.

Nusajrije su uvijek bile uz kolonizatore islamskih zemalja i sa onima koji su ratovali protiv muslimana. Pomagali su krstaše u Šamu i Tatare u Iraku. Dolazak na vlast u Siriji im je osigurao francuski kolonizator 1946. godine kada je, zbog snažnog narodnog otpora morao napustiti Siriju. Godine 1963. vlast je preuzela Ba’s partija, arapskih socijalista, koji su muslimane obmanjivali prićom o pravednosti socijalizma.

1970. godine, nusajrije putem državnog udara pod vođstvom ministra obrane Hafiza al-Asada, preuzimaju potpunu vlast u zemlji. Al-Asad je vladao do 2000. god, kada je umire, a potom ga nasljeđuje njegov sin Bašar. U vrijeme njihove vladavine likvidirano je na hiljade sunijskih porodica i teško je pronaći sunijsku kuću u Siriji a da neko iz nje nije ubijen ili zatvaran od strane nusajrija.

Teror je bio nepodnošljiv, pa je narod 1982. godine podigao ustanak protiv vladavine Hafeza al-Aseda. Ali, ustanak je ugušen u krvi i ubijeno je nekoliko desetina hiljada muslimana.

Zbog iskrivljenih vjerovanja, islamski učenjaci su saglasni u tome da su nusajrije nevjernici, te zabranjuju ženidbu sa njima, jedenje mesa životinja koje oni zakolju, klanjanje dženaze njihovim umrlim i njihovo ukopavanje u muslimanskom mezarju.

Sirijski narod je prije deset mjeseci ponovo ustao protiv vladajućeg režima. Baššar misli da i sada može zastrašivanjem držati narod u slijepoj pokornosti.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Ko su Nusajrije (Aleviti)?
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Islamske sekte-
Idi na: