Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Dirijah Emirat - Prva Saudijska Drzava

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Dirijah Emirat - Prva Saudijska Drzava   Thu Jul 12, 2012 8:00 am

Dirijah Emirat - Prva Saudijska Drzava
Emirat Diriiah je bila prva Saudijska država. Ona je osnovana 1744 (1157 AH) godine kada je imam Muhamed ibn Abd al-Vahhab i Princ Muhamed ibn Saud formirali alijansu da osnuju versku i političku suverenost odlučni da očiste. Arabijsko poluostrvo od jeretičkih praksi i odstupanja od pravoslavnog islama kao što ga svijert razume. Ovaj zajednički napor vide kao vehabijsku obnovu osnovnog verovanja u Tavhid, a mnogi Salafi obeležavaju početak šireg Salafijskog pokreta. Prakse kao što nude molitve svetiteljske figure, što hodočašća do grobova i specijalnioh džamija, poštujući drveće, pećine i kamenje su ukinute na osnovu ovog pravila. Od osnivanja Prve Saudijske države nijedna od ovih praksi se nikada nije sprovodila u Saudijskoj Arabiji. 1744, Muhamed Bin Abd al Vahhab i Muhamed bin Saud su dali zakletvu da postignu svoj cilj. Brak između sina Abdul Aziz ibn Saud Muhameda Ibn Saud i kćer od Imama je pomoglo da se zapečati. pakt između njihovih porodica koja je trajala kroz vekove do današnjih dana.

Kuća Sauda i njenih saveznika su brzo porasli da postane dominantni suverenitet u Arabiji od prvog osvajanja Nejda, a zatim širi svoj uticaj na istočnoj obali koja meri od Kuvajta do severnih granica Omana. Osim toga, Saud je sve snage doneo do brda 'Asir pod njihovim suverenitetom, dok je Muhamed bin Abd al Vahhab pisao pisma za ljude i naučne radnike da uđu u polje džihada, putem rasprave i naučnom radu, da bi uklonili elemente mnogoboštva, koje su postojale u njihovim zemljama kao što su Irak, Egipat, Indija, Jemen i Sirija. Posle mnogih vojnih kampanja, Saud je umro u 1765, ostavljajući rukovodstvo njegovom sinu, Abdul Aziz bin Muhameda. Saudova snaga je otišla toliko daleko da dobije komandu nad šiitskim svetim gradom Karbalom, u 1801 godini. Ovde su uništeni spomenici svetitelja i spomenika, koja ultra-konzervativna Salafijska stranka islama smatra aktom mnogoboštva. Jedanaest godina nakon smrti Muhameda bin Abd Al Vahhab sin Abdul Aziz bin Saud Muhameda, Ibn Abdul Aziz ibn Muhammed ibn Saud, krenuli su da uzmu region Hejaz pod njihovom vlašću [4] Taif bio prvi grad koji je bio zarobljen, a potom i dvoje svetih gradova Meka i Medina. Ovo se vidi kao glavni izazov za vlasti Otomanske imperije, koji su obavljali svoju vlast nad svetim gradovima od 1517.

Zadatak slabi snagu Doma Sauda koji je bio snažan od vicekralja Egipta, Muhamed Ali Pasha, od strane Turaka. Ovo je iniciralo Osmansko-Saudijski rat, u kojem Muhamed Ali šalje svoje trupe na Hejaz regionu morem. Njegov sin Ibrahim-paša, a zatim predvodio turske snage u srce Nejd, osvojivši grad po grad. Saudov naslednik, njegov sin Abdullah bin Saud, nije mogao da spreči ponovno osvajanje regiona. Na kraju, Ibrahim stigao u Saudijsku prestonicu na Diriiah i stavio ga pod opsadom nekoliko meseci dok nije predao u zimu 1818. Ibrahim zatim otpremljuje mnoge pripadnike plemena Al Saud i Muhammed ibn Abd al Vahhab do Egipta i turske prestonice, Istanbul. Pre nego što je napustio grad je naredio sistematsko uništavanje Diriiah, čije ruševine su ostali netaknuti od tada. Abdullah bin Saud je kasnije pogubljen u Otomanskoj prestonici, njegova odsečena glava je kasnije bacena u vode Bosfora, što je označilo kraj onoga što je bilo poznato kao prva Saudijska država. Međutim, kako Salafi pokret i preostali članovi od Al Saud klana ostali posvećeni osnovali su drugu Saudijsku državu koja je trajala sve do 1891, a nakon treće države, Saudijska Arabija, koja nastavlja da vlada do danas.


Wikipedia
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Dirijah Emirat - Prva Saudijska Drzava
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Historija-
Idi na: