Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Situacija u Saudijskoj Arabiji

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Situacija u Saudijskoj Arabiji   Wed Jul 11, 2012 9:04 am

Ranjen šiitski imam, ubijena dva protestanta

U Saudijskoj Arabiji ubijena su dvojica demonstranata, a dvojica su ranjena tokom protesta na istoku kraljevine pretežno naseljenom šiitima, čiji je povod bio hapšenja šiitskog imama i poznatog kritičara vlasti u Rijadu, potvrdilo je u ponedjeljak saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.
U saopćenju se navodi da su žrtve stradale tokom protesta u nedjelju u selu Awmiya, u šiitskoj oblasti Katif, u Istočnoj provinciji, i da je povod za protest bilo hapšenje šeika Nimr el-Nimra, prenosi Reuters.

Imena ubijenih

“Bezbjednosne vlasti obavijestile su obližnji medicinski centar o dolasku četiri osobe koje su dovezli njihovi rođaci. Dva muškarca su bila mrtva, a dva lakše povrijeđena. Nadležni organi pokrenuli su istragu u tom incidentu”, rekao je glasnogovornik ministarstva, general-major Mansur Turki.
I šiitski aktivisti su na svojim sajtovima izvijestili da su najmanje dvojica muškaraca ubijena u protestima i naveli da su to Akhbar al-Shakhuri i Mohamed al-Felfel.
“Posljedica hapšenja (šeika) je da se ograničeni broj ljudi okupio u gradu Awmiya. Nasumični pucnji su se čuli u gradu. Međutim, nije bilo bezbjednosnih konfrontacija”, navelo je nadležno ministarstvo.
Službena novinska agencija Saudi Press Agency izvijestila je da je šeik Nimr el-Nimr uhapšen nakon što su on i njegove pristalice razmijenile vatru sa sigurnosnim snagama u nedjelju.

Veća prava šiitima

Šiiti navode da se bore da dobiju državni posao ili mjesta na univerzitetima i protestiraju što se u njihova naselja ne ulaže i što su njihovi vjerski objekti često zatvoreni.
El-Nimr, koji je ranjen u nogu, suočen je s optužbama za podsticanje javnih nemira u naftom bogatoj istočnoj pokrajini.
Hapšenje bi moglo izazvati eskalaciju tenzija u području, gdje su se sigurnosne snage sukobile s demonstrantima zahtijevajući veća prava u sunitskoj državi.
El-Nimr je 2009. godine prijetio da će pokrenuti pokret za otcijepljenje ako vlasti ne urade ništa povodom žalbi šiita na diskriminaciju, uključujući uskraćivanje jednakih prava na naftno bogatstvo u Kraljevini.

Izvor: Al Jazeera.net


Muamer: komentar modifikovan dana: Thu Jul 12, 2012 12:46 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Saudijskoj Arabiji   Wed Jul 11, 2012 9:17 amMapa Saudijske Arabije

Es Selamu Alejkum,

Ovo sto se desava u Saudijskoj Arabiji je isprovocirano od strane Irana. Mislim da nema potrijebe za ovim demonstracijama jer u Saudijskoj Arabiji se zivi lijepo i ima dosta Islama. Siije trebaju ljubiti sliku Kralja Abdullaha od Arabije i zahvaljivati mu se sto je uredio drzavu po Islamskom principu. U Saudijskoj Arabiji mozes klanjati i zivjeti kao u doba Muhammeda s.a.v.s. To je jedna lijepa zemlja koja ima sve pogodnosti za njegovanje Islama. Saudijska Arabija je jedno zlato koje se mora cuvati. To je najutjecajnija drzava u Islamskom sv ijetu ako ne u cijelom svijetu. Saudijska Arabija vodi jednu pametnu politiku i njeguje odnose sazvenistva sa Sjedinjenim Americkim Drzavama. U Saudijskoj Arabiji zivi 85% Sunnija dok 15% cine Siije. Mislim da je to veliki broj Siija ali smatram i siguran sam da Siiije zive dobro u Saudijskoj Arabiji. Sada je to unutarnja stvar Saudijske Arabije da li ce ona datii jos neka prava Siijama ali predlozio bih da se sastanu hitno Kralj Saudijske Aerabije i Ayatollah Khamenei gdje bi se razmatrali odnosi Sunnija i Siija u svijetu. Pa ako treba dati neko pravo Siijama u Saudijskoj Arabiji onda i Iran treba dati sva prava Sunnijama u Iranu. Mislimd a je zlaosno da Tehran nema jos Sunnijsku Dzamiju. Ti se odnosi ne mogu rijeesiti protestima niti sukobima nego samo razgovorima dva velika pravca u Islamu.
Saudijska Arabija je prepuna ljepote i to je zemlja u kojoj se samo cuje muslimanski glas. Svakom muslimani je olaksanje kad zivi u Saudijskoj Arabiji. To je zemlja koja ima dva sveta grada Mekku i Medinu i to je grad u kome dolaze svi muslimani svijeta. Non stop ta dva sveta grada prima hodocasnike tako da je to nesto sto vlada Saudijske Arabije cini da uljepsa momente hodocasnicima.

Na kraju zelio bih reci da Sunnije i Siije trebaju zivjeti zajedno i trebaju dijeliti dobro i zlo ali nijedna situacija se ne rjesava sukobima nego samo razgovorima i mirom.


Muamer: komentar modifikovan dana: Fri Jul 13, 2012 11:22 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Saudijskoj Arabiji   Thu Jul 12, 2012 4:28 am

Es Selamu Alejkum,

Saudijska Arabija je jedna zemlja koja je znacajna za muslimane. To je zemlja Muhammeda s.a.v.s. i to je zemlja koja je blagoslovljena. Glavni grad je Ar Rijad i to je grad koji se nalazi u centru Arabijskog poluotoka. Ar Rijad je srediste i to je znacajna Islamska metropola.
Saudijska Arabija je osnovana 1932 godine i tada je Saudijska Arabija dobila samostalnost. Ona je prije toga bila pod Britanskom upravom a prije toga pod Osmanlijskom Imperijom. Muhammed ibn Saud je prvi covjek koji je ustao da se bori za osnivanje Arabije kao jedne drzave koja bi imala legitimitet da cuva dva Sveta Hrama. Uz njega je bio ucenjak Muhammed ibn Abdul Vehab koji je ima ucenje o cistom monoteizmu i osudjivao je Sufijske obicaje posjecivanja groblja i zidanje nadgrobnih spomenika i turbeta. Muhammed ibn Abdul Vehab je te pojave ociijenio novotarskim u Islamu i na zalost Osmanlijska Imperija nije mogla sprijeciti najezdu Sufizma i usvajanja Sufijskih obicaja na cijelom prostoru Islamskog Hilafeta. Zato je ustanovljenje Saudijske Arabija rezultiralo rusenjem mnogih nadgrobnih spomenika i turbeta jer nova Saudijska drzava se oslanjala na ibn Abdul Vehabovo ucenje o cistom monoteizmu. Saudijski predstavnici su za vrijeme I svjetskog rata bili na strani Britanije tako da je Britanija dosta pomogla u oslobodjanju Arabljanskog naroda od Ottomanske Imperije. Ta privrzenost Saudijske Arabije za Britanijom rezultiralo je okretanjem Saudijske politike prema Zapadu koja jos traje. Saveznistvo izmedju Zapada i Saudijske Arabije je toliko vezano da se to saveznistvo stavlja u vecem rangu nego Americko - Izraelsko prijateljstvo.

Sada nakon svega Saudijska Arabija predstavlja jednu ekonomsku silu i ona je rangirana na osmom mjestu u svijetu a Saudijska ekonomija se razvija svake godine vise, tako da ona moze predstavljati jednu od potencijalno najrazvijenih ekonomija svijeta.

Ovo sto se desava u Saudijskoj Arabiji je nesto sto se podrazumijevalo jer Siije zele iskoristiti Arapsko Proljece za dizanje pobune Saudijskoj Arabiji. Sva sreca te je Saudijska Arabija cvrsto uz Ameriku tako da ona ima stalnu podrsku od Vasingtona. Siije predstavljaju Rusko krilo Irana tako da je sigurno da oni ne mogu uspjeti u svojoj namjeri a najbolje bi bilo kad bi se poveo razgovor i kad bi se sagledala situacija u cemu Siije nemaju prava. Siije sacinjavaju 15% Saudijskog stanovnistva i njih ima prilican broj. Ali samo sto Saudijske Siiije nisu povezane na jednom mjestu tako da ih na jednom mjestu ima na istoku zemlje a to je Istocna Provincija juznije od Kuvajta a te Siije su Imamije bas kao Iranci. Druga zajednica Siija zivi u provincijama Asir, Najran i Jizani i oni su sljedbenici Siijskog pravca Zejdija. Oni su povezani sa Jemenskim Siijama. Zato po svojoj procjeni u Saudijskoj Arabiji ima vise Zejdiija nego Imamija.
Provincije u Saudijskoj Arabiji


Muamer: komentar modifikovan dana: Thu Jul 12, 2012 9:05 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Saudijskoj Arabiji   Thu Jul 12, 2012 7:10 amDzamija Muhammeda ibn Abdul Vehaba u Rijadu

Ovo je treca Saudijska drzava po redu i ona traje sve do dana danasnjeg. Osnivac trece Saudijske drzave je Abdul Aziz bin Saud ili kako su ga jednostavno nazivali Zapadnjaci Ibn Saud. On je oformio trecu Saudijsku drzavu i to je bilo 1932 godine kad je i medjunarodno priznata drzava Saudijske Arabije. Od tada pocinje procvat Saudijske drzave i otkriveno je puno izvora nafte.
Prva Saudijska drzava je osnovana 1744 godine od Muhammeda ibn Sauda koji je bio proodicno vezan za poznatog ucenjaka Sejhul Islama Muhammeda ibn Abdul Vehaba. Prva Saudijska drzava je trajala do 1818 godine kad je ubijen zadnji Kralj Saudijske drzava Abdull bin Saud u Istanbulu.
odmah nakon rusenja prve Saudijske drzave osnovana je druga Saudijska drzava u Nedzdu i ona nije obuhvatala Hidzaz nego samo uzi pojas Nedzda tako da se ta druga Saudijska drzava naziva drugacije i Emirat Nedzda. Ta drzava je trajala od 1818 godine do 1891 godine. Nakon toga Osmanska Imprijea je vladala Arabijom i Svetim Hramovima sve do I svjetskog rata kada je propala Osmanska Imperija. Nakon toga Britanija je drzala Arabiju sve do 1932 godine kad se osniva treca Saudijska drzava a to je ova sadasnja Saudijska drzava koja se oslanja na ucenje Sejhul Islama Muhammeda ibn Abdul Vehaba.

Ova Saudijska drzava je jedna realnost jer je proistjekla od volje naroda jer iskonska volja muslimanskog naroda je Islamska drzava na bazi cistog tewhida. To je u stvari idealna drzava za sve muslimane. Zato ova Saudijska drzava nije diktatorska drzava nego je to drzava zasnovana na osnovnoj volji muslimanskog naroda.


Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Saudijskoj Arabiji   Sun Jul 15, 2012 2:47 am

Diplomatski sukob Rusije i Saudijske Arabije

15 juli 2012 Izmijenjeno 13:09 CEST
Kraljevstvo odbacilo navode ruskog izaslanika da se u toj zemlji ugrožavaju prava šiitske zajednice.


Dvoje ljudi je ubijeno nakon demonstracija na istoku zemlje prošle nedjelje [Facebook]

Saudijska Arabija osudila je komentare ruskog izaslanika za ljudska prava, koji je situaciju u tom kraljevstvu opisao kao „neprijateljsku“, rekavši da se neopravdano miješa u unutrašnje poslove zemlje, prenose lokalni mediji.

Konstantin Dolgov saopćio je da je „vrlo zabrinut“ zbog stanja na istoku Saudijske Arabije, nakon onoga što je opisao kao sukobe između snaga sigurnosti i mirnih demonstranata, u kojima je pognulo dvoje, a ranjeno više od 20 ljudi, prema navodima ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je saopćilo saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, nije bilo sukoba, ali su nepoznati napadači prošle nedjelje ubili dvoje ljudi na istoku zemlje, gdje uglavnom živi manjinsko šiitsko stanovništvo.

„Kraljevstvo je vrlo začuđeno i iznenađeno komentarima predstavnika ruskog Ministarstva vanjskih poslova za ljudska prava, koji predstavljaju nesumnjivu i neopravdanu intervenciju u unutrašnje poslove kraljevstva“, navodi se u saopćenju saudijskog MUP-a koje je prenijela državna novinska agencija.

Šiitska zajednica

Dolgov je kazao da ljudi na istoku Saudijske Arabije demonstriraju protiv „postojećeg, kako kažu, ugrožavanja prava šiitske zajednice od strane vlasti u kraljevstvu“.

Saudijske vlasti saopćile su da su manji protesti održani nakon hapšenja vjerskog zvaničnika koji je optužen za poticanje nemira, te nakon što su, kako su navele, taj zvaničnik i grupa drugih ljudi zapucali na policiju.

U saopćenju saudijskih vlasti navodi se kako se one nadaju da komentar ruskog zvaničnika nije imao za cilj „da se odvuče pažnja od zvjerskih i ružnih masakara koji sirijski režim provodi nad vlastitim narodom s podrškom poznatih strana koje sprečavaju iskrene napore da se zaustavi krvoproliće“.

Rusija je blokirala dva pokušaja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za vršenje pritiska nad sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom kako bi se zaustavili nemiri. Saudijska Arabija je među arapskim zemljama koje podržavaju sirijsku opoziciju.

Izvor: Agencije
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Saudijskoj Arabiji   Sun Jul 15, 2012 3:02 am

Es Selamu Alejkum,

Mislim da se odmah da vidjeti da je Rusija otvoreno za podrsku Siitima. Oni su se stavili na stranu Siita i zele da se bore za njihova prava. Mislim da je neprimereno to sto Rusija cini jer u Saudijskoj Arabiji se ne krse ljudska prava i svako ima svoja prava koliko hoce. Naime u Saudijskoj Arabiji niko ne zabranjuje muslimanima da se klanjaju i da se klanjaju na ulici ako hoce ili auto-stradi. Znaci to je jedna puna sloboda za svakog muslimana koji moze uciti svakojake dove i bilo kojim prilikama. Rusija kao prvo treba vidjeti sto se cini sa Sirijskim narodom pa teke onda da intrevenira oko pitanja Siija u Saudijskoj Arabiji. Saudijska Arabija je jedna islamska drzava koja stalno prima hodocasnike preko cijele godine. U nju dolaze i Sunnije i Siije i oni zajedno klanjaju u Mekki. To je drugo sto Siije zele da imaju slobodu tu da mogu osnivati autonomiju. Odmah se vidi cilj Siija u Saudijskoj Arabiji da zele imati autonomiju pa cak i neovisnu drzavu. To nijedan Saudijac ne moze dozvoliti i nemoze dozvoliti da se sveta zmelja dijeli na dva dijela. Saudijska Arabija je jedna drzava i ona je majka svim muslimanima koji u njoj zive. Amerika i Britanija u Saudijskoj Arabiji uzivaju veliku ugled i svaki njihov zvanicnik je rado primljen u zemlji. Britanija je svojevremeno pomogla Saudijskoj Arabiji da stekne drzavu i tu uslugu Saudijci ne zaboravljaju. Odmah se da vidjeti da je reakcija Rusije uperena na Saudijsku Arabiju a pogotovu na Ameriku i Britaniju. Oni zele reklamirati povrijedu ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i zele tako da uznemire muslimansko stanovinstvo u toj zemlji. Odmah mogu reci da muslimani nikada nece pristati da im neko sa strane odrijedjuje sto vala a sto ne valja. Saudijska Arabija je zemlja za sve muslimane i Siije u Saudijskoj Arabiji nemaju drugu drzavu sem Saudijske Arabije. Saudijska Arabija je muslimanska zemlja u kojoj se rado odlazi kako bi se ljudi klanjali i kako bi ljudi nakon aksama otisli da kahvenisu u najbolje restorane i kahvedzinice.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Saudijskoj Arabiji   Sun Jul 15, 2012 6:33 am

Mislim da Siije u Saudijskoj Arabiji nisu definirale problem i nisu navele sto im smeta. Oni su se pdogli na demonstracije bas kao Siiije u Bahreinu kje su nacinile puno stete Bahreinskoj vladi i ekonomiji. Nije stvar samo u tome da ustanes i demonstriras. Mora se navesti razlog sto smeta toj jednoj zajednici. I kako to da samo njima nesto smeta a vecini gradjana ne smeta. Da li je to normalno da Saudijska Arabija ne izgradjuje jedan dio svoje zemlje? Mislim da to nije istina i da Saudijska Arabija gradi cijelu zemlju kao jedno lijepo staniste za sve gradjane Saudijske Arabije. Postujem svakog muslimana i Siije su muslimani bez obzira da li to neko negirao. Ali ne moze se rusiti jedna zemlja kao sto je to Saudijska Arabija samo zato sto je to Sunnijska zemlja i sto je prava Islamska drzava. Ja sam naveo da Saudijska Arabija treba dati sva prava Siijskoj manjini pa cak i da se ode u Tehran i napravi neki sporazum koji bir ijesio Sunnijsko-Siiijske odnose. Ono sto dobiju Siije u Saudijskoj Arabiji dobitce i Iranske Sunnije kojih ima 20% u Iranu.
Saudijska Arabija je napravljena na temelju povjerenja Zapadne Europe i Islama. Saudijska Arabija je zemlja koja ima posebne odnose sa Velikom Britanijom. To je zemlja koja voli Britaniju. Ali vidite draga braco, Saudijskim muslimanima ne smeta to sto je Saudijska Arabija u savezu sa Britanijom nego nastoje da odrzavaju islam i da im islam bude sastavni dio zivota. To znaci da pakt sa Zapadnim svijetom ne znaci odricanje od vjere a pogotovu Islama. Zato Saudijska Arabija nastoji da bude pravi lider muslimana time sto ce graditi odnose sa Zapadnim svijetom i biti uvijek postovana od svih.
Postoji plan u kome bi sve Islamske zemlje mogle postati dijelom Americke interesne zone a to je moguce samo ako padne Iran. Tada bi Saudijska Arabija izasla pred Islamskim svijetom i sebe proglasila liderom muslimana. Tada bi slijedila revolucija u Turskim drzavama bivseg SSSRa. Ipak ja ne bih volio da padne Iran i ja dijelim Islamski svijet na one koji imaju savez sa Amerikom i na one koji imaju savez sa Rusijom a sve te zemlje moraju raditi za Islam kako bi svim muslimanima bilo dobro i prijatno zivjeti. Pakt sa nekom sueper silom je jedna realnost jer se tako siri Islam i tako se sprovodi Islamsko misionarstvo. ne bi valjalo kad bi se orkenula ledja Rusiji i kad nijedna Islamska zemlja ne bi bila sa Rusijom. Tada bi nestalo Islama iz Rusije. Zato nas cilj ne treba biti stvar konflikta i potpune neovisnosti nego mi muslimani moramo raditi kao Saudijska Arabija k oja ce raditi za dobro svih muslimana i utjecati na Ameriku da bude pazljivija prema muslimanima.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Saudijskoj Arabiji   Tue Jul 17, 2012 8:48 amMekka, Mesdzidil Haram
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
SekalejnBroj komentara : 93
Join date : 2012-05-18

KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Saudijskoj Arabiji   Thu Jul 26, 2012 6:43 am


Jarabi! Nevjernici koji su ubijali Tvoje poslanike pogrešno su protumacili Tvoje ajete. Kada bi trazili jednakvost i pravdu na zemlji,jos uvijek dominiraju oni koji ubijaju Tvoje robove koji dizu glas protiv tiranije.
Jarabi kazni ih najvecom kaznom.

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Situacija u Saudijskoj Arabiji   

Na vrh Go down
 
Situacija u Saudijskoj Arabiji
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Politika-
Idi na: