Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Sta je Okazionalizam?

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Sta je Okazionalizam?   Sun Jul 01, 2012 10:49 am

Okazionalizam je filozofska teorija o uzročnosti koja kaže da kreirane supstanca ne može biti efikasna uzroku događaja. Umesto toga, svi događaji su preduzeti da su direktno izazvani od Boga. (U vezi teorija, koja je nazvana 'povremeno kauzalitet ", takođe negira vezu efikasne uzročnosti između svetovnih zbivanja, ali mogu da se razlikuju kao identitet pravog uzroka koji ih zamenjuje [1].) Teorija kaže da iluzija efikasne uzročnosti između svetovnih događaja proizilazi iz Božjeg izazivanja jednog događaja za drugim. Međutim, ne postoji neophodna veza između ova dva: nije da prvi događaj izaziva Bog da izazove drugi događaj: umesto toga, Bog izaziva prvo jedan, a zatim izaziva drugi.

Prva doktrina je dostigla značaj u islamskim teološkim školama u Iraku, naročito u Basri. Devetog veka teolog Abu al-Hasan al-Ash'ari je tvrdio da ne postoji sekundarni kauzalitet u stvorenom poretku. Svet se održava i upravlja kroz direktne intervencije božanskog primarnog uzroka. Kao takav je svet u stalnom stanju rekreacije od Boga. Najpoznatiji zagovornik ove Asharitske okazionalisticke doktrine je Ebu Hamid Muhamed ibn Muhamed al-Gazali, 11. vek, teolog sa sedištem u Bagdadu. U nekoherentnost filozofa Al-Gazali je pokrenuo filozofsku kritiku protiv Neoplatonske filozofije pod uticajem ranih islamskih filozofa kao što su Al-Farabi i Ibn Sina. U odgovoru na tvrdnje filozofa da bi se stvorio vodjenim srednje efikasni uzrok (Bog biće, kao što su, primarne i finalni uzrok u ontološkom smislu i logično), Gazali tvrdi da ono što mi posmatramo kao regularnost u prirodi zasnovan verovatno na nekom prirodnom zakonu je zapravo neka vrsta stalne i kontinuirane regularnosti. Ne postoji nezavisno od nepotrebnosti promeniti i postati, osim onoga što je Bog zapovedio. Da postaje nezavisna uzročnost van Božijeg znanja i akcije je da ga liši prave agencije, i umanjiti svoj atribut vlasti. U svom čuvenom primeru, kada se vatra i pamuk nalaze u kontaktu, pamuk nije spaljen zbog toplote vatre, ali kroz Božiju direktnu intervenciju, zahtev koji je odbranio je koristio logiku. U 12. veku, ova teorija je odbranjena i dodatno ojačana po islamskom teologu Fakhr al-Din al-Razi, koristeći svoju stručnost u prirodnim naukama astronomije, kosmologije i fizike.
Jer Bog se obično posmatra kao racionalno, nego proizvoljno, njegovog ponašanja u normalno izaziva događaje u istom redosledu (tj. ono što se pojavljuje na nama da bude efikasan kauzalitet) može se shvatiti kao prirodna isturenost tog principa razuma, koji mi onda opisujemo kao zakon prirode. Pravilno govoreći, međutim, to nisu zakoni prirode, ali zakoni po kojima Bog bira da vlada svojim ponašanjem (njegova autonomija, u strogom smislu) - drugim rečima, njegova racionalna volja. To nije, međutim, suštinski element okazionalista jer može da sadrži i okazionalizam pozicije gde Božije ponašanje (a time i da na svetu) se posmatra kao krajnje zagonetan, čime se održava krzo Božiju suštinsku transcendenciju. Na ovom shvatanju, očigledne anomalije kao što su čuda zaista nisu što su: oni se jednostavno Bogu ponašaju na način koji se pojavljuje neobično za nas. S obzirom na njegovoj transcendentnoj slobodi, on nije vezan ni po sopstvenoj prirodi. Čuda, kao pauza u racionalnoj strukturi univerzuma, može da dođe, jer Božiji odnos sa svetom nije posredovan racionalnim principima.


Wikipedia
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Sta je Okazionalizam?
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Akida-
Idi na: