Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Asharijska akida

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Asharijska akida   Sun Jul 01, 2012 7:12 am

Ashari teologija (arapski الاشعرية Al-Asha `riiia ili الاشاعرة al` Asha irah) je škola početkom muslimanske spekulativne teologije koju je osnovao teolog Abu al-Hasan al-Ash'ari (D. 324 AH / 936 AD) . Učenici ove škole su poznati kao Ash'arije, a škola se takođe naziva Ash'aritska škola. To je instrument koji drastično mijenja smjer islamske teologije, odvajajući njegov razvoj radikalno od teologije u hrišćanskom svijetu. Skola je nastala uglavnom kao odgovor na mutezilsku školu misli i neke od svojih stavova koje je mnogima izgledalo čudno i muslimana protiv prethodno održanih mišljenja. Na primer Mu'tazila veruje da je Kur'an stvoren, a muslimani generalno smatraju da je večan. Abu al-Hasan al-Ash'ari je prvobitno bio Mutazilit.

Asharitski pogled smatra da je:

Kompletno razumevanje jedinstvene prirode i atributa Boga je iznad kapaciteta ljudskog rezonovanja i čulnog iskustva. Iako ljudi imaju slobodnu volju (ili preciznije, slobodu namjere), oni nemaju moć da stvore ništa u materijalni svet, pošto je to u potpunosti kompetentno za Boga. Ova doktrina je sada poznata u zapadnoj filozofiji kao okazionalizam. Znanje moralnih istina mora da se uči putem Otkrovenja, a nije poznat a priori ili iz odbitka a priori propozicijama ili pukom posmatranju sveta. To je dozvoljeno muslimanu da veruje i da prihvati predlog da se moralna istina zasniva isključivo na autoritetu konsenzusa ovlašćenih naučnika (Ulama). Ovo je poznato kao taklid ("imitacija" u religiji).

Škola smatra da je ljudski razum u sebi i nije bio u mogućnosti da uspostave sa apsolutnom sigurnošću svaku istinu-zahtev u pogledu morala, u fizičkom svetu, ili metafizičkih ideja. Suprotno popularnom mišljenju, Ashariti nisu bili potpuni tradicionalisti i anti-racionalistički nastrojeni , niti su njihovi istorijski protivnici, The Mutaziliti potpuno racionalističkog i anti-tradicionalistickog stajalista, dok Ashariti ne zavise od racionalnosti i Mutazilites ne zavise od tradicije. Njihovi ciljevi su isti, da se afirmiše na transcendenciju i jedinstvo Boga, ali su njihove doktrine bile drugačije, i Ashariti podržavaju islamsku doktrinu okazionalista i Mutaziliti podržavaju islamsku metafiziku pod uticajem Aristotelia i Neoplatonizma. Za Asharije, taklid se primenjuje samo na islamske tradicije, a ne neki drugi, dok je za Mutazilite, taklid primenjen podjednako na obe islamske i aristotelovski-Neoplatonske tradicije. U svom uvodu Al-Gazali je odlučujući kriterijum razlikovanja od neverovanja i maskiranih neverstva, Šerman Džekson piše: [1]

U međuvremenu, racionalistički spisi odražavaju jasnu i održivo priznanje autoriteta aristotelovsko-Neoplatonske tradicije, uključujući i ispravnosti njegovog nakon puta taklida. Tradicionalisti, s druge strane, koristerazlog - čak i aspekte Aristotelovog razloga - ali oni ne prepoznaju tradiciju Aristotelovog razloga kao krajnji autoritet.

wikipedia
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Asharijska akida
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Akida-
Idi na: