Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Maturidijska akida

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Maturidijska akida   Sun Jul 01, 2012 6:55 am

U Islamu, Maturidi (arapski: ماتريدي) je onaj koji slijedi Abu Mansur Al Maturidi teologiju, koja je bliska varijanta Ash'ari teologije (Akidah). Maturidis i Ash'aris sui dio sunitskog islama, koji čine ogromnu većinu muslimana.

Tacke na kojima se Maturidije razlikuju od Ash'arije su priroda vere i mjesto ljudskog razuma. Maturidije su stava da se Iman (vera) ne povećava niti smanjuje, ali ostaje statična, ona je prije Taqwe (pobožnosti), koja se povećava i smanjuje. Ash'arije (kao i Atharije) kažu da se vera, u stvari, povećava i smanjuje.

Što se tiče povećanog naglaska na ulogu ljudskog razuma, i Maturidije kažu da samostalni ljudski um je u stanju da sazna da su veliki gresi, kao što su alkohol ili ubistvo su nemoralni i zlo bez pomoći otkrovenja. U Ash'arije se prilično slažu i zaključuju da samostalno ljudski um nije u stanju da utvrdi da li je nešto dobro ili zlo, zakonito ili nezakonito, moralno ili nemoralno, bez direktne pomoći božanskog otkrovenja. Druga tačka na kojoj Ash'arije i Maturidije razlikuju po pitanju uloge ljudskog razuma je božanska amnestija za određene nemuslimane u zagrobnom životu. Ash'arijski pogled imama Al-Gazali kaže, da ne-musliman koji nije priimio poruku islama ili je dostigla do njega na iskrivljen način, nije odgovoran za djela u zagrobnom životu. Maturidije navode da postojanje Boga je toliko očigledna i racionalno primetna, da svako ljudsko biće koje ima razum i vremena za razmišljanje (ne mentalno ometene, itd) i bez obzira da nije primio Bozju poruku a ne vjeruje u Boga završiti u pakao, i božanska amnestija je dostupna samo onim ne-muslimanima koji su verovali u Boga a nisu primili Bozju poruku.

I Ash'arije i Maturidije prate okazionalizam (slucaj), filozofija koja pobija osnovu za uzročnost, kao i Dejvid Hjum koji je to uradio u Evropi poslije mnogo vjekova, ali i dokazao postojanje i prirodu islamskog verovanja u Boga (Jednosti Tavheed) kroz formalne logike. Ova teologija je popularna gde se slijedi Hanefijska pravna školai, posebno u zemljama bivšeg Otomanskog carstva i Mogula, viz. u Turskoj, Avganistanu, Centralnoj Aziji, Pakistanu, Bangladešu i Indiji.

wikipedia
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Maturidijska akida
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Akida-
Idi na: