Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Tahavijeva Akida

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Tahavijeva Akida   Thu Jun 28, 2012 5:08 am

http://www.scribd.com/doc/56921823/Tahavijeva-Akida

Ovdje mozete poceti da citate Tahavijevu Akidu koja je napisana od Imama Tahavija u skladu sa Hanefijskim mezhebom. Tahavijeva Akida sadrzi Akidu prvih Selefa.
Mislim da je ovo korisno stivo i da bi svako trebao ovo procitati i ova knjiga negira one koji misle da Hanefija mora biti Maturidijske skole ili Esharijske skole.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Tahavijeva Akida   Fri Jun 29, 2012 12:59 am

Samo, zao mi je sto neke Hanefije iskoristavaju Tahavijevu Akidu kako bi napali "Vehabije" odnosno Selefije koji su zastupljeni u Saudijskoj Arabiji i Kataru. Naime u drugim temama sam jasno naveo ucenje Selefijske akide i Vasitijske Akide da ona priznaje Allaha onako kakao je sebe opisao u Kur'anu ali da ta svojstva Selefije ne uporedjuju sa Allahovim stvorenjima. Na primjer AQllahova ruka nije kao ruka u ljudskim bicima ili zivotinjama tako da je Allah Uzvisen od toga. Zato nije potrijebno nekim Hanefijama da budu puni hira prema Selefijama jer za to nema se razloga jer dokazano je da su ucenjaci kao sto su Ibn Tejmije rahimehullah i Ibn Kajim elk Dzevzije rahimehullah priznati ucenjaci i da su oni vjerodostojni ucenjaci islama. Isto tako i Muhammed Abdul Vehab rahimehullah je priznat ucenjak i Ulema je potvrdiala da je njegovo ucemnje zasnovano na vjerodostjnom Islamu. Zato ne smijemo mijesati ucenje ibn Abdul Vehaba rahimehullah sa ucenjem nekih ekstremnih Haridzija jer Saudijska Arabija i Saudijska Ulema se ogradila od njihovog ekstrema.
Inace, Tahavijeva akida nije u suprotnosti sa Selefijskom Akidom i takozvane "Vehabije" priznaju Imama Tahavija rahimehullah za Islamskog ucenjaka. Mislim da se Hanefije moraju odvojiti od Islamske filozofije Esharija i Maturidija i okrenuti jednoj akidi prvih Selefija.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Tahavijeva Akida   Fri Jun 29, 2012 1:47 am

Mi držimo da se nesmiju dizati ustanci protiv naših Halifa injihovih postavljenih Guvernera,niti im smijemo bitineposlušni.Dodatno,mi vjerujemo i smatramo da jeispunjavanje njihovih naredbi dužnost i poslušnost Allahu,Gospodaru Svjetova,osim kad upadnu u djelaneposlušnosti.Mi molimo Allaha da im da ispravnost ibezbednost od neposlušnosti Njemu.

Objašnjenje:
Dizanje revolucije protiv Halife je velikigrijeh.Poslanik,salalahu alejhi vea selam,je rekao:( ) što znači:"Ko god mrzi nešto o svom Halifi neka se strpi sa tim,jer bezsumlje,ko god se digne protiv Halife njegova smrt (u tom stanju) će biti slična smrti nevjernika. " (Hadis prenosi Muslim).Ovo ne znači da on umire kao nevjernik,već je to indikacija ozbiljnostinjegovog grijeha.Mi ne dovimo protiv njih da nanesemoturbulencije.Medjutim mi im nismo poslušni u onom što je grijeh.Umjesto toga,mi molimo Allaha da uputi ove vladare i njihove postavljene upravnike na ispravna djela i da ih zaštiti odgriješenja.Poslušnost im je dužnost,osim ako naredjuju da griješimo.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Tahavijeva Akida   

Na vrh Go down
 
Tahavijeva Akida
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Akida-
Idi na: