Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Darul Uloom Deoband

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Darul Uloom Deoband   Wed Jun 27, 2012 10:25 pm

Darul Uloom Deoband (hindi: दारल उलम दवबनद, urdu: دارالعلوم دیوبند) je islamska škola u Indiji, gde je počeo Deobandizam islamski pokret. Nalazi se u gradu Deoband, u okrugu Saharanpur Utar Pradeš, Indija. Osnovan je 1866 od strane nekoliko istaknutih islamskih učenjaka (ulema), na čelu sa Maulana Muhameda Kasima Nanotvi. Ostali istaknuti naučnici su bili osnivači Maulanu Rašid Ahmed Gangohi i Hadži Saiiiid To Abid Husaiin. Institucija je visoko poštovana širom Indije, kao i u drugim delovima indijskog potkontinenta. velika grupa naučnika na Darul Uloom Deoband je protiv osnivanje države uspostavljene duž sektaškim linijama, posebno zahtevi Muhammad Ali Jinnah i muslimanska liga za podelu britanske Indije na muslimanske i ne-muslimanske sekcije [1] [2] On je predložio da pravi razlog njihovog protivljenja do podele je njihova želja da se islamizuje Indija. Maulana Husain Ahmed Madani bio je jedan od naučnika koji su se protivili ideji Pakistanu. On je takođe bio Shaiikhul-Hadees (Šef odeljenja Hadees) od Darul Uloom Deoband i doveo je Jamiat-ulema E-Hind, organizaciju 'Ulame, koja je videla islamske ideje u Pakistanu. On je rekao: "Svi bi se trebali zajednički zalagali za takve demokratske vlade u kojoj su uključeni Hindusi, Muslimani, Sikhs, hrišćani i Parsis. Takva je sloboda u skladu sa islamom "Škola zastupa ortodoksnu verziju islama i u više navrata distancirala se od verskog ekstremizma.. Iako često je izgledalo da se distancira od verskog ekstremizma, takođe je bilo kontroverze u slobodi govora, na primer u januaru 2012, kada je izdao fatvu za pisca Salmana Ruždija da se zabrani njegov ulazak u Indiju da prisustvuje festivalu književnosti, jer je "povredio osećanja muslimana".Islamski Univerzitet, Darul Uloom Deoband
Osnovan 1866 godine


U 1857, britanska East India Company je dopustila teškom mukom pokret za nezavisnost započet od strane različitih South Indian snaga, sprovedeno u ime inače Bahadur Šah Zafar nemoćni. Car Zafar postao poslednji car Mogulski, jer on je svrgnut sledeće godine i proteran u Burmu, gde su mnogi od njegovih sinova stavili do smrti. Ovo je označio trenutak za islamsku svest, posebno za ustanovljenih muslimanskih elita severne Indije, koji su težili da vide poraz 1857 kao kraj njihove političke nadmoćnosti i početak onoga što bi mogao biti tamni period muslimanske istorije u Indiji. U ovoj situaciji, grupa učenih teologa, koju je predvodio Maulana Muhameda Kasima Nanautavi, osnovao Darul Uloom u u gradu Deoband, u cilju očuvanja indo-islamske kulture i u cilju obuke mladih u islamskom znanju. Osnivanje Darul Uloom Deoband je bila polozena u 1283 AH (21 maj 1866 CE) pod šipak stablo. Nanautavi je tvrdio da je bio inspirisan da uradi tako san u kome Poslanik Muhammed s.a.v.s. je govorio da mu [6] pedagoška filozofija Deoband bila je fokusirana na učenju otkrio islamskih nauka, poznate kao Mankulat, do Indijskog muslimanskog stanovništva, prema. hanefijskoj škola islamske jurisprudencije. U ovom seminaru, Nanautavi pokrenut savremene metode učenja: predavanja u učionicama, fiksna i pažljivo odabrani kurikuluma, predavanja autora različitih fakulteta priznate kao lideri u svojim oblastima, ispitnim rokovima i priznanja, zasluga izdavačkih i drugih.
Fakultet je naložio svojim studentims pre svega u Urdu, lingua franca u urbanizovanom delu regiona, i dopunjeno je sa studija arapski (za teoloških razloga) i persijskog (za kulturni i književni razloga). U dogledno vreme, to nesvesno i učvrstio rastući asocijaciju na urdu jeziku sa severne indijske muslimanske zajednice. Osnivači svesno odlučili da se razvedu na Darul Uloom od političkog ili državnog učešća. Umesto toga, bilo je da radi kao samostalna institucija uz podršku samodoprinosu od muslimana uopšte. Svojim preko 15.000 maturanti su otišli ​​na mnoge slične pronađen mandrasas širom Južne Azije i šire; sledbenici ove škole teologije često opisao kao sledbenika deobandizam škole misli.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Darul Uloom Deoband
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Edukacija & Studije-
Idi na: