Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Rabita usvojila Deklaraciju o Sandžaku

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Rabita usvojila Deklaraciju o Sandžaku   Sun Jun 17, 2012 10:09 am

Rabita usvojila Deklaraciju o Sandžaku
Nedjelja, 17. Juni 2012.| 16:55Reisu-l-ulema sa novoizabranim generalnim sekretarom El-Turkijem

Danas je završeno dvodnevno četrdeset prvo zasjedanje novog saziva Vrhovnog vijeća Rabite (Muslimanske svjetske lige) u Mekki, kojem su prisustvovali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i glavni muftija u Srbiji Muamer Zukorlić kao novi članovi Vijeća, najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela ove svjetske muslimanske organizacije.

Vrhovnim vijećem predsjedava vrhovni muftija Kraljevine Saudijske Arabije, a zamjenik mu je generalni sekretar Rabite. Vijeće čini šezdeset članova, koji se biraju na prijedlog generalnog sekretara Rabite iz redova uglednih svjetskih alima, koje karakterizira visoka moralnost, bogato iskustvo na polju islamskog rada i djelovanje te neupitni ugled među muslimanima.

Otuda izbor Reisu-l-uleme i Muftije sandžačkog u Vrhovno vijeće Rabite predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad i ugled kojeg uživaju među muslimanima u svojim sredinama, ali i u svijetu. Također, to je priznanje cjelokupnoj Islamskoj zajednici i bošnjačkom narodu, jer su reisu-l-ulema dr. Cerić i muftija Zukorlić izborom u Vrhovno vijeće Rabite u Mekki dobili najviše priznanje, koje je prvi puta ukazano predstavnicima muslimana sa Balkana.


Reisu-l-ulema na sjednici


Reisu-l-ulema dr. Cerić i muftija Zukorlić u sjedištu Rabite

Glavni muftija Muamer Zukurlić nakon što se zahvalio na časti izbora za člana Vrhovnog vijeća Rabite kazao je da će svojim daljim radom i djelovanjem pronositi ideju mira i suživota te raditi na promociji principa Rabite, a to su vjera, moral i znanje. Tom prilikom muftja Zukorlić je govorio o stanju muslimana Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji. Muftija se zatim zahvalio Vijeću na brizi o Sandžaku i podršci njegovom dosadašnjem radu.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je izvijestio Vrhovno vijeće Rabite o nedavnoj posjeti muslimansko-kršćanske delegacije Nigiriji, naglasivši da stanje u Nigeriji zahtijeva pažnju Vijeća i napore da se u toj velikoj afričkoj zemlji nađe najbolje rješenje za sve vjere, kulture i nacije kroz konstruktivni dijalog.

Reisu-l-ulema je zatim govorio o islamofobiji, koja ne jenjava u mnogim sredinama u svijetu, posebno tamo gdje su muslimani nezaštićena manjina. Reisu-l-ulema je iskoristio priliku da Vrhovnom vijeću Rabite izravno preda prvi i drugi izvještaj o islamofobiji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, što je Vijeće prihvatilo.

"Poštovani vrhovni muftija i generalni sekretaru, dozvolite mi da u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iskažem zahvalnost kralju Saudijske Arabije i narodu Saudijske Arabije na velikoj brizi i neprestanoj pomoći mom narodu, koji je mnogo propatio samo zato što svjedoči vjeru islam i što voli slobodu koja mu osigurava da bude pokoran samo Allahu, Koji nije rođen, Koji nije rodio i Kojem ništa i niko nije ravan. Hvala vam na svemu što ste učinili za naš život, vjeru, slobodu, imetak i čast. Neka vas Allah nagradi" - završio je svoje obraćanje Reisu-l-lema na Vrhovnom vijeću Rabite u Mekki.

Nakon konstituiranja novog saziva Vrhovnog vijeća Rabite, Vijeće je usvojilo predložene promjene Statuta i jednoglasno povjerilo novi petogodišnji mandat dosadašnjem generalnom sekretaru Rabite dr. Abdullahu bin Abdulmuhsinu el- Turkiju, koji je pokazao mudrost i hrabrost u vođenju ove najreprezentativnije muslimanske globalne institucije.

Na ovom zasjedanju Vrhovno vijeće Rabite je donijelo odluke o formiranju Odbora za brigu o džamijama u svijetu, Odbora za naučni i tehnološki razvoj i Odbora za halal proizvode.

Dakako, najvažnije je usvajanje završnog dokumenta deklaracije u kojoj Vrhovno vijeće Rabite izražava zabrinutost za stanje u Palestini, Siriji, Libanu, Jemenu, Iraku, Afganistanu, Somaliji, Filipinima, Kipru i Mijanmaru (Burma). Također, Vrhovno vijeće Rabite je u završnoj deklaraciji izrazilo svoju zabrinutost za stanje ljudskih prava u Sandžaku te eksplicitno zatražilo od vlade Srbije:

1) da prestane sa izolacijom muslimana Bošnjaka u Sandžaku;

2) da zaustavi permanentnu opstrukciju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, ugrožavanje vakufske imovine te da omogući nesmetan rad odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice i da uspostavi kulturnu, ekonomsku i društvenu suradnju sa muslimanima Bošnjacima u Sandžaku i

3) Vrhovno vijeće Radite poziva Organizaciju za islamsku suradnju da obrati pažnju na situaciju u Sandžaku obzirom na činjenicu da su srpske vlasti odgovorne za genocid nad muslimanima Bošnjacima u Bosni i Hercegovini krajem dvadesetog stoljeća, što je potvrđeno od strane relevantnih međunarodnih sudova pravde.

Na kraju, Vrhovno vijeće Rabite je izrazilo iskrenu sućut povodom iznenadne smrti prijestolonasljednika Emira Naifa bin Abdulaziza Al Sauda sa dovom da ga Allah nagradi Džennetom, da narod Kraljevine Saudijske Arabije obdari saburom te muslimanski Ummet poukom. Svi članovi Vijeća su klanjali dženazu-namaz u haremu Kabe u Mekki.

أ ـ يأكد المجلس علي قراراته السابقة بشان قضية المسلمين في شبه جزيرة البلقان و يعرب عن دعمها للقضية العادلة للشعوب المسلمة فيها بمختلف أعراقها.

ب ـ يناشد المجلس الحكومة الصربيىة بصفة خاصة بوضع حد للعزلة المفروضة علي المسلمين البوشناق في إقليم سانجاق وإيقاف العدوان علي وحدة المشيخة الاسلاميّة وأوقافها ومؤسساتها التعليميّة والعمل علي تطوير العلاقات الثقافية والاقتصادية والاجتماعيّة مع البوشناق المسلمين.

ج ـ يدعو المجلس منظمة التعاون الاسلامي إلي انتباه لما يجري في إقليم سانجاق في صربيا من الاضطهاد للمسلمين هناك علما بما تعرض له المسلمون البوشناق للابادة الجماعيّة في البوسنة في أوأخر قرن العشرين من قبل السلطات الصربيّة و التي أكدتها المحاكم العالميةّ المعنيّة

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Re: Rabita usvojila Deklaraciju o Sandžaku   Sun Jun 17, 2012 4:06 pm

Es Selamu Alejkum,

Mislim da je ovo dobar potez Reis Uleme Cerica i Muftije Zukorlica. Trebamo jacati jos jace ve3ze sa Saudijskom Arabijom i ostalim Islamskim zemljama. Mislim da je ova deklaracija vazna jer sandzak ulazi u svjetske okvire i glavni fokus situacije u svijetu se okrece ka Sandzaku. Vise se Sandzak nece traziti uporno na mapi svijeta. Sandzak ce biti poznat kao jedan region od svjetskog znacaja i jedna region koji ima historijsko utemeljenje. Vjerujem da je Amerika obavijestena za Sandzak i vjerujem da ce se povuci neki konkretni potezi. Veoma je korisno sto je Saudijska Arabija stala iza Sandzaka i sto je reagirala. Saudijska Arabija je jedna zemlja koja je lider muslimana u svijetu. Istina je da se muslimani Sandzaka zlostavljaju i to ne samo zahvaljujuci Srbima nego dosta udjela u tome imaju i sami Bosnjaci koji su sluze Beogradu. Mislim da se svaki Bosnjak musliman treba osvijestiti i da zna da je Arabija uz muslimane i da su zaljevske zemlje uz muslimane. Zemlje Rabita misle o Sandzaku i zele pomoci toj malenoj oblasti za svijet a velikoj za muslimane. Dobhro je sto se prestalo traziti ljudsko pravo od Beograda jer misim da je Beograd izgubio tu sansu koju je imao. Mislim da je bilo vrijeme da se svijetu predstavi problem Sandzaka i da se jednom kaze dosta. Zar je Bosna i Hercegovina za Srbe mala stvar? Zar je Srebrenica nista za Srbe pa sada treba jos i Sandzak terorisati? Mislim da je to nesto sto se ne moze vise tolerirati i da je vrijeme da se skrene paznja svijetu an problem Sandzaka i na problem jednog naroda koji je preizvio genocid. Srbija se osjeca cistom i ona sprovodi anti-muslimansku politiku na cijeloj teritoriji Srbije. Oni ne haju za osudu Medjunarodne Zajednice. Oni misle da podrijede muslimane i da muslimane ucine jednom grupacijom koja ce se medjusobno ubijati i Srbija se koristi oruzjem zavadi pa vladaj. Sva sreca pa je Muftija Zukorlic hrabar te ne dopusta da se muslimani ugnjetavaju nego zeli da svima kaze problem Sandzaka. Zasto da se krije problem Sandzaka? Griijeh je sutjeti o problemu kojeg imamo. Narocotio je grijeh sutjeti pred nasom bracom muslimanima iz Muslimanske Svjetske Lige. Oni su tu da pomognu muslimanima i da svojoj braci na sve nacine daju podrsku. Mislim da svakog muslimana boli kad se drugi brat musliman muci.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Rabita usvojila Deklaraciju o Sandžaku
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Politika-
Idi na: