Islamski Forum od Ehli Sunneta vel Dzemata
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Sokoto Halifat

Go down 
AutorPoruka
Muamer

avatar

Broj komentara : 408
Join date : 2012-05-12
Age : 43
Mjesto : Kosovo

KomentarNaslov komentara: Sokoto Halifat   Sun Jun 17, 2012 6:14 am

Sokoto Caliphate ili Fulani carstvo je islamska duhovna zajednica u Nigeriji, na čelu sa sultanom od Sokoto i Sa'adu Abubakar. Halifat je osnovan tokom Fulani džihada u 1809 od strane Usuman Dan Fodio, koji je bio jedan od najmoćnijih imperija u sub-saharskoj Africi pre evropske kolonizacije i osvajanja. Kalifat je ostao postojeći kroz kolonijalnog perioda i kasnije, iako sa smanjenom snagom.

Fulani su tradicionalno nomadska, pastoralna zajednica, nekadašnji cuvari goveda, koza i ovaca, popunjavajući livade između gradova širom Zapadne Afrike. Sa povećanjem trgovine, dobar broj Fulani su se takođe naselili u gradovima, formiravsi posebnu manjinu. Fulani su postali uglavnom muslimani, kao što su vladari većina država u regionu su Fulani naseljavaju. Islam od vladara ovih država je bio prilično slab, međutim, i oni su se brzo vratili na nacionalne religije animista. Tokom sedamnaestog i osamnaestog veka Fulani je počeo da pokrece ustanke protiv vladara koji su ih ugnjetavali. Ovo je uspostaviio mali broj, i obično kratko živeo, Emiratima u zapadnom delu Sahela. Najmoćnijih država u regionu bili su grad-država od Hausaland. Oni su imali velike Fulani populacije, koji se generalno smatraju građanima drugog reda. Tokom vekova, međutim, hausa i Fulani su postao prilično integrisani. Jedan od više marginalne Hausa država bila je Gobir. Loše i na periferiji Hausaland, je vladao ostatak ugašene Songhai carstva. Ova vladavina je poznata po despotizmu prema oba Fulani i Hausa seljaka.Sokoto Caliphate in 1893

Jedan od najpoznatijih Svetih vjerskih učenjaka u regionu, Usman dan Fodio, građevinsko Fulani, živeo u Gobir. Sa početnim odobrenjem Bava, vladar Gobir, bilo mu je dozvoljeno da osnuje versku zajednicu u Degel. U zamenu, Dan Fodio je blagoslovio monarhiju i obrazovanog Bava nećaka i naslednika Iunfa. Kada je postao vladar Iunfa, međutim, odlučio se da ukine autonomiju zajednice Dena Fodio i imaju dan Fodio kad je ubijen. Degel je odbranjena, ali ne mogu da stoje do vojske Iunfa - Dan Fodio i njegovi sledbenici se povukli u Gudu . Iz izgnanstva dan Fodio pozvao na džihad protiv ugnjetača u regionu koja je postao rat Fulana. Kao rezultat toga, Dan Fodio se pridružio i veliki broj Fulani i takođe mnoge Hausa, ovo je izazvalo opšti ustanak u Hausaland i većina vlada u regionu brzo pao. Dan Fodio je proglašen kao vladar novog kalifata.

Iz ove baze u Hausaland Fulani se brzo šire u celom regionu. Otvorene ravnice na zapadu su pripojene, na jugu Fulani su zauzeli severni deo Iorubaland. Oni su bili blokirani na istoku od strane Kraljevine Kanem-Bornu u 1810. Od Fulani snaga bila je usredsređena sa moćnom konjicom nisu mogli proširiti daleko na jug, međutim, kako su konji bili neefikasni u šumama u regionu i nije mogao da izdrži bolesti u tim geografskim širinama. Ona je postala najveća država u Africi proteže se od onoga što je danas Burkine Faso do Kameruna. novo carstvo je organizovano u nizu emirata koji su labavom kontrolom Dan Fodio. U okviru njega carstvo je podeljeno u dve divizije, jedan je vladao njegov brat, drugi je njegov sin. U 1815 Dan Fodio se povukao iz sultanija i imperija je prešla na njegovog sina Muhameda bello. On je izgradio novu prestonicu u Sokoto, pretvarajući ga u glavni centar. Carstvo u KSIKS veku se često naziva Sokoto kalifata. Dena Fodio brat Abdullahi sati Fodio nastavili da vladaju na zapadu, i ovaj stav, poznat kao Gvandu Emirata, donet na njegove naslednike, ali je ostao podređen Sokoto.

Pored svoje vojne snagu, imperija je postala poznata po svojoj stipendiji. Belo, Abdullahi, i Dan Fodio su se svi smatrali velikim učenjacima i pored vladavine takve ogromne države, sva trojica su nastavili da proizvode izlaz značajne poezije, i tekstovi o religiji, politici i istoriji. Dok je stipendija nastavljena u carstvu posle smrti bello je postala odvojena od političkog života. Vremenom, imperija je postala mnogo više hausa karaktera, uz to Hausa jezik postaje službenim jezikom. Carstvo je nastavilo da biljezi ekonomski uspeh. Hausaland, sada ujedinjena, dostigla nivo prosperiteta bez presedana i regionu ostao bezbedan od upada nomada od Sahare. Iako sultan od Sokoto kontroliše druge gradove, posebno Kano, stalno se povećava vlasti tokom devetnaestog veka. Godine 1893 krize sukcesije vladara Kano ce porasti na nesvakidašnju važnost.

Imperija je počela da se ruši pod pritiskom od evropskog kolonijalizma koji je uništio tradicionalne obrasce trgovine i oružane susedne zemlje. Kada je francuski istraživač parfe-Luj Monteil posetio Sokoto 1891, Kalif je bio u ratu sa emirom Argungu, pobedivši Argungua sledeće godine. Monteil je tvrdio da Fulani vlast se teturajući odrzava , ali je verovatno previše impresioniran privremenog nemira izazvanih ratom i nedavnog prijema kod nepopularnog Kalife Abdul Rahmana . Međutim, u 1903 i Sokoto i Kano su opljačkani i carstva je propalo, podeljena između francuske, Britanije i Nemaca.

Kolonizatori su sačuvali Fulani Emirat sistem kod lokalnih vladara koji su dobili značajnu autonomiju od Britanaca. Sultan od Sokoto ostaje do današnjeg dana glavni verski lider nigerijskih muslimana, a pozicija je i dalje u posedu potomaka Danova Fodio.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://www.islam-iman.com
 
Sokoto Halifat
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Islamski Forum :: Islam :: Historija-
Idi na: